BS_FinnishFeeling-1-980x600

”Vi flyttade ett timmerhus från 1800-talet”

AV WILMA CUSTERS FOTO KRISTA KELTANEN
Att drömhuset fanns i en by och den perfekta tomten i en annan avskräckte inte renoveringsproffsen Aja och Christian Lund från att förverkliga sitt drömboende. Stock för stock plockade de ner ett timmerhus från 1860 för att bygga upp det på nytt fem mil därifrån.

BS_FinnishFeeling-1-980x600

Christian och barnen bygger borgar i snön medan Aja visar oss det faluröda timmerhuset. Parets intresse för att ta hand om gamla hus väcktes för många år sedan.

BS_FinnishFeeling-3-980x600

På en loppis fyndade Aja den fina köksvågen som blev en kär prydnad i köket. Den trärena timmerväggen ger en fin kontrast mot den ljusa köksinredningen som ritats av Aja och Christian och byggts med hjälp av en lokal snickare. Det ljusgröna skåpet är en gammal köpmansdisk som har fått svartvita skyltar från ett tyskt apotek.

BS_FinnishFeeling-2-980x600

I det generösa lantköket har man fönster åt tre håll. Här ryms man många på udda, vackra stolar kring det långa träbordet. Skinnfåtöljen köptes på loppis för en hundring. De målade stolarna, stegen, fotoramarna och den gamla köksvågen är också loppisfynd.

BS_FinnishFeeling-4-980x600

Den öppna spisen höjer mysfaktorn på vintern. När en skola i närheten bytte belysning tog Aja gladeligen hand om de gamla vita lamporna. Förvaringsutrymmet bakom matplatsen rymmer böcker, lyktor, servetter och porslin. Funktionellt och fint på samma gång.

BS_FinnishFeeling-7-980x600

Spegeldörren leder från köket till stora hallen. Den gamla skoltavlan av filt dekoreras efter humör. I badrummet på nedervåningen har alla i familjen sin egen handdukskrok. Tapet, Snowtree Black, Colefax&Fowler.

BS_FinnishFeeling-5-980x600

Både Christian och Aja spelar piano men detta köpte de mest för dess skönhets skull. Ovanpå bildar Ajas loppisfynd fina stilleben. Till vänster om rörspisen ser man in till köket. Små dockor av olika slag hör till Ajas många samlarobjekt.

BS_FinnishFeeling-6-980x600

Fina flaskor och burkar blir fina stilleben mot kökets råa timmervägg. I sovrummet hänger kläderna lättillgängliga på en stång.

– Vi har alltid bott i gamla hus och vi älskar att bo i ett hus som är fyllt av historier från förr. Men det fanns inga gamla hus till salu i Christians barndomsby Purmo där vi ville bo. Så då bestämde vi oss för att köpa en tomt och sedan köpa ett gammalt hus som vi kunde flytta dit, säger Aja Lund.
Men det var lättare sagt än gjort. I över ett år letade paret efter en passande tomt i Purmo.
– Det fanns inte mycket till salu och vi ville bo centralt i byn med både lite skog och lite odlingsmark på tomten. Platsen och läget var viktiga, huset och trädgården kan man alltid ändra på.
2003 hittade de till slut en äldre dam som kunde tänka sig att stycka av en bit mark till Aja och Christian. Tomten ligger ganska centralt i ett skogsbryn. Och när de väl hittat tomten letade de lika länge efter ett passande gammalt hus att flytta dit.
– Vi ville inte flytta på något hus om det innebar att vi förstörde någon gammal kulturhistorisk miljö. Men så var inte fallet med timmerhuset i byn Hirvlax. Det låg ensamt och övergivet intill en väg som hade breddats. Ägarna tänkte såga upp en vägg för att använda huset som garage. Vi såg vår chans att rädda huset, säger Aja.
Timmerhuset från 1860 var i rätt så dåligt skick, med fuktskador vid skorstenarna och innertak som delvis ramlat in. Det monterades ner stock för stock och 2004 gick husflytten till familjen Lunds nya tomt i Purmo.
– Vi föll för husets ålder och stil, måtten och den rektangulära formen. Och alla spännande utmaningar som följde med projektet. Det tog ett halvår bara att lägga stengrunden av två lager gammal kilsten. Först 2007 var det dags att börja montera upp timmerstommen, säger Aja.
Målet var att behålla den historiska planlösningen i huset och dessutom alla fönster och dörrar på sina ursprungliga ställen för att värna om husets karaktär. I första hand har paret använt husets gamla material, men de har också lagt ner mycket tid på att hitta kompletterande delar från andra gamla hus.
– För att få ett hus som andas har vi använt oss av ekologiska material i möjligaste mån. Och så har vi renoverat med gamla metoder och målat det mesta med linoljefärger, säger Aja.

 

Christian och Aja Lund
Yrke: Han är elektriker och arbetar i det egna ljudföretaget Soulman Vintage Tone, www.soulman.fi, hon driver butik och webbshop, http://shop.lundagard.fi/se/
Bor: I ett trähus byggt 1860 i byn Purmo i finländska Österbotten.
Just nu: Bygger vi rum på vinden åt barnen och försöker färdigställa entrén.

Ajas & Christians bästa renoveringstips:
Skynda inte, lev ett tag med en idé innan ni verkställer den, då vet ni om det är en idé som håller.
När du behöver något nytt till ditt hus, försök att hitta det begagnat, det sparar tid, pengar och framför allt miljön.
Man tjänar inte mycket på att bygga bort sneda väggar, glöm nittio grader och omfamna det skeva.
Satsa på att handhyvla ytor som är i blickfånget, det ger ytan en helt annan, levande karaktär.
Tänk på småsakerna, fäst till exempel gärna beslag och inredningsdetaljer med spårskruv.

Är du sugen på mer inredning? Här är Lantlivs 10 finaste lantkök
Åsa Hemse

 

 

 

 

 

 

 

Titta in i den vackra Västkustvillan med sekelskiftesdetaljer och punschveranda!
CF028318-670x509

 

 

 

 

 

 

Drömmen om ett hus i Stockholms skärgård blev sann. Klicka på bilden och stig in!
BD_Dalarna-1-980x600

Sillre skogsgård fasad med allé

Vacker skogsgård till salu

Skolhuset blev ett drömhem!

Inredningstips från dalagården

Massor av inredningstips i det här 1800-talshuset

Snickarglädje och smarta lösningar på 1800-talsgården i Dalarna

1800-talshus på Gotland

Charmigt 1800-talshus på Gotland

Titta in på Synnöve Morks vilsamma gård

Lantliv_PelleMarianne5

Nybyggt med känsla och charm

Sjöutsikt från alla rum!

Vaxholmshus_031_Sommar portratt hus 1_lowres

Renoverat med gamla material och metoder

Anna och Sven förvandlade en liten sommarstuga till en vacker skärgårdsvilla med hjälp av gamla material och byggmetoder