sekelskifteshus

REN SNICKARGLÄDJE
"Det gamla Gotlandshuset räddades från förfall när Åsa och Håkan tog över"

Det gamla sekelskifteshuset fick nytt liv

Av Eva Sjöblom Foto Christer Vallstrand
Ett gammalt sekelskifteshus i Hemse på Gotland fick nytt liv när Åsa och Håkan tog över. I dag är snickarglädjen på plats och fasaden vackert blå.

Läs också: Stämningsfullt sekelskifte

BS_Asa_Hemse_LLV1208-1I flera av rummen har paret satt upp tapeter ur Duros gammalsvenska tapetkollektion. Det gotländska slagbordet är inropat på auktion, spilkumarna och väggskåpet är loppisfynd. Huset från 1889 har strukits med blå linoljefärg. Åsa och Wilmer njuter i solen.

Missa inte vårt populära nyhetsbrev!  

BS_Asa_Hemse_LLV1208-5Frilagda takbjälkar i sovrummet skapar rymd. Skåpet är arvegods liksom pallen vid fotändan. Den nyspikade panelen har målats med blå linolja. Symaskinsunderredet har fått en skiva av gotländsk kalksten och blivit ett fint avställningsbord.

BS_Asa_Hemse_LLV1208-4På verandan har snickarglädjen kompletterats med ett fint stjärnmönster. På glasverandan står en gustaviansk soffa. Karmstolarna har klätts om med tyg i mönstret Gripsholmsrutan.

BS_Asa_Hemse_LLV1208-3Det vackra sällskapsrummet har en så kallad mittelbandslist som delar av väggen i ett mörkare fält under fönstren, ett 1700-talssätt att inreda som Åsa tagit upp. Soffbordet och skåpet har Håkan snickrat. På köksväggen en tapet från Duros gammelsvenska kollektion. Det vackra bockbordet har Håkan snickrat.

BS_Asa_Hemse_LLV1208-2Familjen Hallin Jacobsson älskar livet på den gamla Gotlandsgården. En gammal renoverad gjutjärnsspis från Husqvarna har satts in bredvid den elektriska spisen. Golvets breda furuplank har lutats och oljats med vitpigmenterad olja.

Ur Lantliv nummer 8/2012.

Läs också:

lanthandel

Drömboende i lanthandeln

Se hur fint familjen Skoglöw inrett den gamla lanthandeln

svarton_fb

Här har tiden stått still sedan 1885

Ulla-Britt njuter av sitt sekelskifteshus på Svartön i Jämtland

BS_Oxstallet-6

Titta in i det renoverade stallet

När arkitekten Daniel Fagerberg hittade det gamla vitputsade stallet visste han att han hade hittat rätt. Här skulle han kunna både bo och arbeta

BS_Hem_Hammarstrm-LLV1403-3-980x600

Vackert renoverat

Så förvandlade Sandra och Mattias det mörka sekelskifteshuset till ett välkomnande hem

BS_Lararbostaden_Mellby_LLV1303-5

Hemma hos antikhandlarna på Österlen

Antikhandlare på Österlen med förkärlek för små leksaksdjur