gotland_utvald

”Vi ritade själva vårt drömhus på Gotland”

TEXT OCH BILD MAGDALENA BJÖRNSDOTTER LINDHOLM
När formgivarna Caroline och Mikael fick rita sina drömmars stenhus blev det en modern men mysig skapelse som smälter in i den gotländska naturen. 

hamaminspirerat badrum, Caroline i ToftaBadrummet flödar i ljus tack vare tre stora takfönster.
Läs också: Sagohus på Gotland

kök med köksö, Caroline i ToftaKöket har högt i tak och gott om plats för glada kockar. Kök från Ikea, vitvaror från Husqvarna. Lamporna i betong har Tove Adman designat.

loft i vardagsrummet, caroine i toftaDen svarta väggen i vardagsrummet kom till för att dölja TV:n på väggen och blir en skön kontrast till allt det vita. Betongbänken har Caroline gjutit. Lammskinn från A-K Wiberg, brun korg från Kustnära.

"Vi ritade vårt drömhus på Gotland" TEXT OCH BILD MAGDALENA BJÖRNSDOTTER LINDHOLMTomten var tidigare en kohage och paret låg många timmar i gräset mellan klöver och komockor, ungefär på den plats där köket nu är, och ritade på sitt drömhus. 

stenhusets fasad, caroline i ToftaUtemöblerna i trädgården har paret designat själva och består av återvunnet byggmaterial.

Läs också: De byggde nytt på Gotland

"Vi ritade vårt drömhus på Gotland" TEXT OCH BILD MAGDALENA BJÖRNSDOTTER LINDHOLMÖppnar man glasdörren bredvid kaminen kommer man direkt ut i växthuset, som är familjens favoritrum.
"Vi ritade vårt drömhus på Gotland" TEXT OCH BILD MAGDALENA BJÖRNSDOTTER LINDHOLMEn trappa upp har man genom tre höga fönster utsikt över vidsträckta åkrar, och här är det lätt att finna lugnet på yogamattan. Genom glasräcket har man en fin kontakt med nedervåningen.
"Vi ritade vårt drömhus på Gotland" TEXT OCH BILD MAGDALENA BJÖRNSDOTTER LINDHOLMI sovrummet är stilen avskalad och asketisk med trärent och vitt som bas.

"Vi ritade vårt drömhus på Gotland" TEXT OCH BILD MAGDALENA BJÖRNSDOTTER LINDHOLM

Carolines inredningstips:

Tänk hållbart. Slit och släng är ett minne blott. Satsa på tåliga, naturliga material som bara blir vackrare med tiden.
Blanda färgerna. Vitt är en bra bas, men det blir tråkigt och platt om man inte blandar upp med något som bryter av.
Måla en vägg i skoltavelfärg, det är uppskattat av barnen samtidigt som det blir en bra kom-ihåg-tavla för de vuxna.
Var inte rädd att blanda stilar, men håll gärna ihop det hela med en enhetlig färgskala. På så sätt funkar mormors gamla träbyrå fint tillsammans med de marockanska sittpuffarna.
Ta vara på ljuset. Ska du bygga nytt, så snåla inte med fönster. Ljuset är en bristvara här i Norden, så det är bäst att ta vara på det vi kan. Skippa gardiner för maximalt ljusinsläpp.
"Vi ritade vårt drömhus på Gotland" TEXT OCH BILD MAGDALENA BJÖRNSDOTTER LINDHOLMCaroline Edlund
YRKE: Grafisk formgivare.
FAMILJ: Maken Mikael Johansson, frilansfotograf och webbprogrammerare. Sonen Elton och dottern Enya.
BOR: I ett stenhus i Tofta på Gotland.

Reportaget var infört i Lantliv nr 2/2014. Prenumerera här!

Läs också:

 

skärgårdshus i sekelskiftesstil

Vacker sekelskiftesstil i det nybyggda skärgårdshuset

Titta in i skärgårdsdrömmen och inspireras

Hälsingegård till salu, 1600-talsgård

Underbar gammal Hälsingegård till salu

Titta in i den praktfulla gården!

gård i sörmland

En drömgård i sörmland

På Nergården har Johan och Niklas förverkligat en livsdröm. Med stor fantasi har de tagit tillvara gamla ting och skapat en harmonisk oas alldeles intill den lilla sörmländska sjön Sillen

BS_Oxstallet-6

Titta in i det renoverade stallet som blev till arbetsstudio

När arkitekten Daniel Fagerberg hittade det gamla vitputsade stallet visste han att han hade hittat rätt. Här skulle han kunna både bo och arbeta

Stationshus, 1800-tal, med hörntorn

Supercharmigt stationshus med torn till salu

Nu säljer Kalmar kommun Trekantens järnvägsstation. Ett charmigt 1800-talshus med hörntorn där tiden har stått stilla sedan 1968