Ängssyra är lätt att odla själv och fantastisk god att ha i sallad, örtsalt, pesto och kryddsmör. Läs hur du gör här!

För några år sedan började den dyka upp på restaurangerna. Det var ängssyran som – i och med det ökade intresset för närodlat – slutgiltigt hade tagit steget in från naturen till våra tallrikar.

Ängssyra är en lättodlad växt som trivs ända upp i norra Sverige. Samerna använde den till exempel för att syra mjölk med förr. Men annars var ängssyra inte särskilt vanlig i matlagningen, särskilt inte den vilda varianten som – precis som rabarber och spenat – innehåller extra mycket oxalsyra, som är giftig i stora mängder.

Den odlade sorten kallas för trädgårdssyra och har mildare smak. Den finns med röd stjälk eller med helt gröna, pilformade blad. Så den på friland i sol till halvskugga när jorden är varm och har du tur överlever plantan vintern.

Nyp av de c-vitaminrika bladen när de är späda och dekorera salladen med dem. Det är även gott att göra ett eget örtsalt av ängssyra. Mixa de färska bladen utan stjälkar så att de blir riktigt finfördelade, tillsätt sedan salt och fortsätt att mixa tills allt blandats väl. Torka örtsaltet på svag värme i ugn – högst 50 grader – gärna med luckan på glänt. Rör om ibland och förvara sedan i en burk med lock.

Ängssyra passar även gott att göra pesto av. Ersätt bara den sedvanliga basilikan med ängssyra och mixa kryddväxten med pinjekärnor eller rostade mandlar, parmesan eller västerbottensost, olivolja och salt.

Ängssyrans smak är särskilt god till fet fisk som till exempel lax, och den passar även fint till allt slags grillat kött. Att göra ett kryddsmör till sommarens grillade rätter är en riktig höjdare. Hacka bara bladen grovt och mixa dem tillsammans med smör, lite salt och svartpeppar. Vilken tur att ängssyra går att skörda från april ända till augusti!

NUVARANDE Odla ängssyra – kockarnas favorit
NÄSTA 5 tips för en vacker och lättskött trädgård