Det nya huset skulle sjunga enkelhetens lov. Resultatet blev ett hem som smälter in bland Västkustens klippor. Havet känns alltid nära – såväl i utsikten som på tallriken.

Landskapet är storslaget och kargt där vägen slingrar sig fram mot det lilla samhället Brevik norr om Lysekil. De rödaktiga granit­bergen gnistrar i den bleka vintersolen. Vi är på väg till Anna Kreutz Wirfelt och Claes Wirfelt och deras nya drömhus högst uppe på de kala klipporna. Huset ligger mitt emot Bohus Malmön, vid Bua heds naturreservat där familjen ofta promenerar med hunden, en mellanschnauzer vid namn Junior. Anna och Claes har lovat oss fantastiska vyer uppifrån berget och vi har räknat med att bli imponerade. Likväl tar utsikten andan ur oss när vi kliver ur bilen. Det doftar av hav och tall. Doften av kåda följer oss in i huset där knotiga tallgrenar står i krukor. Den storslagna naturen syns också inifrån. Detta är ett boende där allt är underordnat utsikten. Fönstren sitter på en linje så att man kan se igenom hela huset. Ljuset flödar in genom de gardinfria fönstren.

Foto Karin Björkquist

 

 

Här känner man sig välkommen. Gästerna möts av en trappa som vilar på berget. Olivträden har fått flytta ut en stund eftersom de tål en liten köldknäpp.

Foto Karin Björkquist

Ljusa väggar och möbler är valda för att skapa lugn och harmoni. Interiören ger en stilla, nästan meditativ känsla. I detta hus är utsikten mot naturen alltid närvarande.

Husets tillblivelsehistoria är den gamla välkända berättelsen om en växande familj och kärleken till en plats.
– Mina föräldrar byggde ett hus i en liten svacka nedanför berget redan 1963, berättar Claes och fortsätter:
– Jag och mina bröder har tillbringat de flesta somrar där med mamma och pappa sedan dess.
Men så kom Anna in i Claes liv. Paret gifte sig och fick tre pojkar som också tillbringade sina somrar i den lilla Västkustsstugan. Nu delade de inte bara stuga med Claes föräldrar, utan också hans bröder och deras familjer.
– Det blev lite trångt till slut, kan man säga, säger Anna och skrattar.
Familjen började längta efter ett eget fritidshus att tillbringa somrar och helger i. I Katarina Lundeberg på arkitektbyrån In Praise of Shadows hittade de en arkitekt vars stil de gillade. Tomtköpet genomfördes 2012 och i maj 2013 kunde arbetet med det nya huset köra i gång. 2015 stod till slut de två husen äntligen där: Stora och Lilla Utsikten. Stora Utsikten är på cirka 125 kvadratmeter, och Lilla Utsikten på runt 40. Det lilla huset blev färdigt först och här trängde familjen ihop sig medan de byggde klart det stora huset. 
I dag används Lilla Utsikten som gäststuga och för uthyrning.
Claes har agerat projektledare och samordnare för husbygget. Det är han som har beställt allt material, och det är också han som har installerat el och vatten, medan Anna har målat och inrett.

Foto Karin Björkquist

Omgivningarna inbjuder till härligt saltstänkta och friska promenader med mellanschnauzern Junior.

Foto Karin Björkquist

Stockholmsparet Anna och Claes Wirfelt älskar Västkusten. När släktens lilla stuga blev för trång valde de att bygga eget. Tillsammans med en arkitekt skapade de sitt drömhus,
en modern byggnad som snarare smälter in än sticker ut. Här tillbringar familjen ledig tid och njuter av naturen.

Enkelhet på alla plan, såväl när det gäller exteriör och interiör som planlösning och projektering, har varit parets mantra. Anna och Claes har tillsammans med arkitekten arbetat hårt för att uppnå denna enkelhet. Inomhus har filosofin resulterat i ett väl genomtänkt flöde mellan rummen. Interiören har ett stilla, nästan meditativt uttryck, värdigt den plats det byggts på. Väggarna i alla rum är likadana; de är målade i vitt för att inte distrahera. Här finns varken lister eller trösklar.
Ett viktigt krav var att huset skulle vara lättstädat. Därför valdes klinker som ser ut precis som trä till golvmaterial. Under plattorna finns värmeslingor som kan sättas på via en app i mobilen, vilket betyder att värmen enkelt kan skötas på distans. Golvvärmen gör också att huset inte behöver några dammsamlande element, vilket samtidigt frigör väggyta och möjliggör de stora fönstren.
Också under själva anläggningsfasen har enkelhet varit ett led­ord. Här och där krävdes visserligen sprängningsarbeten, men så långt det var möjligt ville Anna och Claes undvika alltför stor påverkan på naturen. Runt huset löper en terrass på cirka 200 kvadratmeter som vilar direkt på klipporna nästan överallt och som slingrande anpassar sig till bergets naturliga former.
Exteriört har ambitionen varit densamma – att se utan att synas. Husen har låg siluett och svarta plåttak. Återigen blir resultatet att huset ger ifrån sig ett slags lugn när man ser byggnaden utifrån – här kretsar allt kring att smälta in.
Paret odlar mycket i krukor och pallkragar och har flera upp­murade kryddland på terrassen. Mycket av sommarlivet levs på denna terrass, men huset är byggt för åretruntboende.
– Höstar och vintrar är det väldigt mysigt att sitta inne och elda i kaminen och titta på naturens skådespel och skiftningar. Arkitekturen gör att man snabbt kommer ner i varv här, oavsett årstiden, säger Anna.

Foto Karin Björkquist

Vardagsrummet öppnar sig direkt från hallen. Den som kliver in genom dörren möts genast av havsutsikt och braskaminens härliga sken.

Foto Karin Björkquist

Köksbänkens placering är vald med omsorg. Självklart vill familjen kunna njuta av utsikten samtidigt som  middagarna tillreds.

Matintresset har alltid varit väldigt stort i Claes familj, särskilt på den manliga sidan. Köket betyder därför extra mycket.
– Vi har dubbelt av allt, säger Claes och skrattar. Två långa köksbänkar, två hoar, två diskmaskiner och två kylskåp.
Redan vid frukosten börjar man planera vad som skall lagas under dagen. Musslor, fisksoppa, skaldjur och makrill – det är alltid någon Västkustsspecialitet som man bara måste äta just nu.
Claes har varit med i TV-programmet Halv åtta hos mig där han lagade hälleflundra – och vann!
– Annars är paradrätten här i huset faktiskt inte hälleflundra utan makrill grillad på vertikalgrillen, berättar han.
– Vi fiskar nästan varje dag under sommarhalvåret. Det är makrillfiske, mete eller dörj, vi lägger krabburar och nät, plockar musslor, kokar krabbor och rensar fisk. Havet står ständigt i centrum när vi är här ute, säger Anna.

Foto Karin Björkquist

Matplatsen är viktig för den matglada familjen som gärna tillreder havets läckerheter.

Anna driver företaget Dlight som tillverkar genuina och handgjorda ljus av hundra procent svensktillverkat kvalitetsstearin. Ljusen syns förstås runt om i huset.
Ibland ställer Anna ut på antikmässor och där hittade hon sin favoritmöbel till köket: en söt liten turkos hylla. När Anna såg hyllan, som hennes mässgrannar använde i skyltningen, blev hon blixtkär. Hyllan var inte till salu, men ihärdigt frågade hon igen och igen. När sista dagen kom och allt skulle packas ihop kom grannen med hyllan och sa att hon fick köpa den. Anna visste direkt att den skulle stå i köket i det nybyggda moderna huset. Det kändes fint att blanda in något enda litet antikt och sirligt i allt det moderna och enkla.

Foto Karin Björkquist

Klipporna är som ett konstverk och en fin inramning till trädäcket, som är byggt i flera nivåer för att ta till vara utrymmet.

Foto Karin Björkquist
Västkustens karga landskap bjuder på dramatiska himlaskådespel varje dag. En bit bort ligger Lysekil.

Annas & Claes tips från skärgårdshuset:
En genomgående färgskala och så få olika material som möjligt skapar lugn och harmoni.
I vårt hem har alla saker antingen en funktion eller är väldigt älskade. Detta bidrar till färre ägodelar och bättre ordning.
Våga låta dina hobbyer ta plats på samma sätt som köket gör i detta hus, ett resultat av familjens stora matintresse.
Inget skapar så snabbt stämning som levande ljus.
Genom att tänka igenom hur huset ska användas ordentligt före konstruktion fick vi ett hus där allt hamnade på rätt plats.

NUVARANDE Granne med havet
NÄSTA De renoverade den 200-åriga tegellängan under tio år