Vilket rosévin passar egentligen allra bäst till grillat, sallader, sill och sushi? Lantliv Mat & Vin listar här sex goda roséviner av olika slag till sommartallrikens smaker.

Med sol och värme kommer suget efter rosa vin i glaset. Men, vi tänker sällan på rosévinets karaktär på samma sätt som vi gör med vitt och rött vin. Rosévin finns ju även det i flera stilar som alla passar till olika typer av mat. Vi listat sex goda roséviner av olika slag till sommarens smaker på tallriken.

1. Klarrött gastronomiskt rosévin till sommarbuffén

Les Lauzerais
Vi glömmer ofta de lite mörkare rosévinerna bland alla ljust laxrosa från Provence som länge varit de högst rankade. Det är synd eftersom det bland de klart röda rosévinerna finns några riktiga pärlor. Les Lauzerais från Tavel är det perfekta buffévinet som passar till nästan allt. Tillräckligt lätt och fräscht för salladen men samtidigt med en lätt strävhet som gör det utmärkt till grillad fisk, kyckling och ljust kött. Dessutom är det jättegott till pizza!

 

 

2. Prestigerosé till skaldjur

Minuty Prestige Rosé
Delikata skaldjur såsom naturella ostron och havskräftor kan ibland överröstas av ett rosévin med en stark karaktär. Minuty Prestige är rosévinernas svar på problemet. Ett riktigt elegant prestigerosé med finstämda smaker som får dina skaldjur att smaka ännu bättre.

 

 

 

Läs även: Därför blir vi sugna på rosévin när solen skiner

3. Mjukt rosévin till sushi

product-702-201753104439
Sushi är alltid gott, men kanske är vi lite extra sugna på det när solen skiner. Rosévin kan passa utmärkt till rå fisk och de söt-starka smakerna i både sushi, sashimi och trendiga poke bowls. Les Ormeteaux Cabernet d’Anjou har en högre sötma (utan att vara sött) och har en lägre alkoholhalt än många andra vilket gör det utmärkt till umami-stinna rätter som de ovan nämnda och kan även vara ett helt ok alternativ till sillen. Lanseras 1 juni på Systembolaget, nr 2286-01.

 

 

Läs även: Här är de mest sålda rosévinerna på Systembolaget

4. Alkoholfritt rosévin till vegetariskt på grillen

744505-1
Rosévin är det ultimata valet till dina grillade grönsaker. Grillad zucchini, aubergine, röd paprika och halloumi är jättegott till det här rosévinet från Portugal som dessutom är helt utan alkohol. Periquita rosé alkohol free. 

 

 

 

 

Läs även: Därför är rosévin rosa

5. Italienskt rosévin till halstrad tonfisk

587941
Toscana är inte vad man oftast kopplar samman med rosévin. Albia rosé är dock ett riktigt bra exemplar. Servera till en god sallad med lätthalstrad tonfisk eller grillad halloumi.

 

 

 

 

6. Mousserande rosé som aperitif

1058541
Förutom att vara gott till mat finns det roséviner som är goda att dricka som de är. Monte Rossa Rosé är ett bubbligt rosé från distriktet Franciacorta i norra Italien. Här hittar vi kvalitetsbubbel av högstaklass. Det här är så gott att det funkar både som aperitif, helt för sig själv, men även som måltidsdryck genom hela sommarmiddagen.

 

 

 

Häng med Lantliv på en lyxig champagnehelg i höst. Klicka på bilden för mer info. 

Lantliv champagnehelg

NUVARANDE Här är de godaste rosévinerna till sommarmaten 
NÄSTA Vacker lada förgyller Ölandsgård