aretsmathjalte

Vem blir Årets Mathjälte 2017? Lägg din röst!

av Charlotta Dahlgren foto Peter Carlsson, Monica steingraff och christina liljestrand
Lantliv mat o vin nr 7 2017Nu ska Årets Mathjälte koras, den femte i ordningen! Här presenterar vi de tre duktiga finalisterna. Det som kännetecknar våra hjältar är ett brinnande engagemang för det goda, för lokala råvaror, matarv och miljö. Vem är din favorit av dessa tre? Rösta på den du tycker ska vinna i formuläret nedan, så har du chans att vinna en årsprenumeration på Lantliv mat & vin! Eller en förlängning om du redan är prenumerant. Läsarnas röster kommer vägas in i juryns slutliga beslut.
Årets mathjälte kandidat nr 1

Christine och Lars Anderberg.

Kandidat 1:
Vilhelmsdals gårdsmejeri
Det började med en längtan efter ett lugnare liv för hela familjen. Christine och Lars Anderberg lät slumpen föra dem till Tommarp på Österlen i Skåne. Där driver de nu sedan mer än tio år Vilhelmsdals gårdsmejeri som levererar ostar till finkrogar över hela landet. Vilhelmsdal är hem för runt 200 getter som lever ett gott getliv med stor frihet och minutiös skötsel. Att mejeriet hamnade här berodde delvis på tillfälligheternas spel men framgångarna är resultatet av hårt arbete och strategiska val. Lars berättar att det numera är tuff konkurrens på marknaden för lokalproducerat.
– Det räcker inte med att man tillverkar närproducerade varor, de måste även ha unika smaker och karaktär. Och så måste de marknadsföras och säljas på ett bra sätt.
Smakerna från Vilhelmsdal har fallit många på läppen. Genombrottet kom när krögaren Mathias Dahlgren blev kund. Därifrån har kittosten Tant Elsa, getosten Feta Greta, den krämiga vitmögelosten Ängla och hårdosten Bocke-Pär fortsatt att erövra Gourmetsverige bit för bit.

Årets mathjälte kandidat nr 2

Agnes Johansson med barnen Casper och Gry.

Kandidat 2:
Börslycke gård
Högsta kvalitet är det enda som duger i Börslycke gårds småskaliga marmeladtillverkning. Det gäller bären och frukterna som måste vara perfekta, det gäller smaksättarna som ska vara rena och det gäller recepten som hela tiden förfinas och förbättras för att hänga med i tiden. Det gäller självklart även i själva kokningen, som görs i små och väl övervakade satser – precis som man gör hemma. På den östgötska gården, som drivs av Agnes Johansson, hennes mamma Pia Fohlin och fyra anställda, tillverkas även delikatesskolor, dressingar och kryddoljor. Och så odlas det så mycket det bara går på de få hektaren mark.
– Vi vill ta fram så mycket som möjligt själva, men vi köper också in råvaror från bönder i trakten. Det mesta är ekologiskt. Vi gör till exempel Sveriges i dag enda Kravmärkta kolasås, säger Agnes.
Börslyckes produkter säljs i ett antal butiker i Östergötland men har även nått ut i Skåne, Småland och Stockholm där de bland går att hitta på Skansen.

Årets mathjälte kandidat nr 3

Robin Karlsson och Fredrik Jonsson.

Kandidat 3:
Vindelns rökeri
På 100-årsjubilerande Vindelns rökeri, norr om Umeå i Västerbotten, har ägarna hunnit skifta flera gånger. Men ingen har avslöjat det hemliga receptet som ligger bakom den unika och underbara smaken på allt som kommer därifrån. De nuvarande ägarna är inget undantag. Fläskhandlarna Robin Karlsson och Fredrik Jonsson tog över Vindelnrökt 2012 och i deras händer har företaget både vuxit och vunnit priser för sitt mathantverk.
– Vi såg potentialen. Fantastiska produkter fanns redan, det tillsammans med vår kunskap om varumärkes- och affärsutveckling har visat sig framgångsrikt, säger Robin Karlsson.
Råvarorna är alltid svenska och så lokalt producerade som det går. Själva tillverkningen går i stort sett likadant till nu som för hundra år sedan och står under rökmästarens kontroll. Främst är det fläskkött som röks, som skinka, karré och sidfläsk, men man experimenterar även en del. Ett exempel på det är Vindelnrökt Västerbottensost – smaka på den!

Etiketter: Årets Mathjälte
boken Din skogshandbok, vinst i tävling i Lantliv 10

Tävla om boken Din skogshandbok

Tips och tricks för skogsutflykten!

tävling om bokomslag, Sébastiens franska kokbok,

Tävla om boken Sébastiens franska kokbok!

Nu frestar bagarstjärnan med grönsaker

Vinst_high

VANN DU?

Gå in och titta om du har vunnit i Lantlivs alla fina tävlingar