Renovering och heminredning
Vad man kan plantera, bästa gödslet och hur man tar hand om gräset – det och mycket mer tipsar trädgårdsexperten Annika Zetterman om.

Nu är det dags att sätta igång med arbetet i trädgården på allvar! Börja redan nu att rensa bort ogräs, gödsla och beskär rosor. Nu kan du också göra det allra roligaste – piffa till uteplatsen eller farstukvisten med dekorativa blomsterarrangemang med frosttåliga blommor som till exempel påskliljor och penséer.

10 tips på vad du kan göra i trädgården i april

1. Börja ta bort ogräset
Rensa ogräs tidigt så ligger du hela tiden ett steg före! Nu när marken är väldigt fuktig är det extra lätt att få upp växterna ut jorden. Rensning av ogräs är inte bara viktigt för att det ska se snyggt och städat ut, utan också för att dessa växter konkurrerar med de som vi odlar då de tar ljus, vatten och näring. Så börja med att rensa bort och luckra jorden, passa även på att jordförbättra om det finns partier i trädgården där jorden har blivit för vattenfylld, för torr eller har annan obalans. Ser du små nässlor när du rensar? Ta vara på dem och gör en nyttig och god nässelsoppa!

2. Dags att plantera
Det beror lite på vart i landet du bor men i stort börjar planteringssäsongen nu i april. Välj dagar som är varma och soliga så är det roligare att jobba och fingrarna håller sig varma. Nu kan du sätta de flesta sorters perenner, buskar och träd. Men du har väl en plan innan du börjar? Hitta inspiration, tänk igenom noggrant, rita, räkna ut och gör därefter dina inköp. För miljön kan det vara intressant att veta vart växterna kommer ifrån, och har du möjlighet så köp kvalitetsväxter och växter som är närodlade. Glöm inte att vattna när du väl har planterat.

3. Från frö till blomma
De plantor som du drivit inomhus från frö har förhoppningsvis växt till sig och det börjar bli dags att sätta om dem i separata, större krukor så att de blir riktigt fina och kraftiga plantor. Är du sugen på egen färskpotatis kan du sätta tidiga sorter, som till exempel Minerva, Rocket och Swift, i en stor 10 liters hink eller plastkruka. Du gör bäst i att använda ett svart kärl som drar till sig värme. Placera den i ett ljust och skyddat växthus, i en inglasad vinterträdgård eller på en inglasad balkong. Men vad du än gör ska du inte ställa ut potatisen, det är fortfarande för kallt.

4. Ta bort skyddet
Täckte du över växterna under vintern kan dessa skydd avlägsnas nu. Var försiktig så att du inte skadar små skott. I perennrabatten kan du rensa upp och klippa bort alla torra växtrester från förra året. Likväl här, titta noga om det börjat komma ny tillväxt långt ner så att du inte klipper bort denna. Har du prydnadsgräs som ser dött ut? Då är det med stor sannorlikhet som det ska, det kan nämligen dröja väldigt länge innan gräset kommer igång.

5. Ge rosorna kärlek
Beskär rosor och klipp ner gammal lavendel. Buskrosor gallras ut och klipps till en snygg form. Rabattrosor ska klippas ner hårt, så att cirka 15 till 30 centimeter är kvar. Lägg inte snitten horisontalt, utan med cirka 30 graders lutning, så att rosen inte lika lätt angrips av skador. Klätterrosor bör gallras och grenar ska inte korsa varandra. Allt du ser som är dött ska klippas bort så att bara frisk ved är kvar. Du använder väl en vass sekatör så att snitten blir rena och snygga? Det hjälper till att få en starkare och friskare ros!

6. Inför sommaren
Odling ute börjar komma på tal. Se över jordgubbslandet och ta bort vissna blad så att det ser fräscht ut. Vill du kunna skörda vitlök till sensommaren ska dessa ner i jorden nu. Tryck ner varje klyfta av sättlök, inte den du handlar i mataffären, cirka 5 centimeter och vattna. Under den senare delen av april kan du som har ett skyddat läge eller varm balkong i stan köpa kryddor och plantera. Se upp bara så att de inte har varit för hårt drivna och vana att stå i växthus, då är det bättre att vänta eller först vänja växterna i ett lite svalare mellanrum. Har du rabarber och vill ha tidig skörd kan du sätta en plasthink över plantan så har du ett drivhus som heter duga.

7. Ta hand om gräset
Lägg fokus på gräsmattan så fort vätan torkat upp ur marken och gräset börjat växa. Räfsa bort skräp som samlats, fyll upp ojämnheter med sandblandad jord och så i med reparationsgräs. Kala eller förstörda fläckar ska också sås med nya frön. En första näring mår gräsmattan bra av, då är kväve den viktigaste komponenten eftersom det hjälper det gröna att växa. Kalkning kan också vara aktuellt, vilket gör jordstrukturen bättre. Ph-värdet i jorden avgör om du behöver kalka gräsmattan. Bäst växer marken vid ett ph-värde mellan 6 och 7, så har din gräsmatta detta värde behöver den alltså inte kalkas. Man bör undvika att kalka och gödsla samtidigt – kalkar du nu, vänta en månad med att tillföra näring.

8. Bra gödsel
Se över näringsbehovet i din jord, planteringar och trädgårdsland. Gräv om och använd komposten om den har blivit till jordstruktur. Använd alltid naturgödsel och aldrig konstgödsel. Naturgödsel, såsom kogödsel, välbrunnen hästgödsel eller hönsgödsel bidrar positivt till ekosystemet i din trädgård och ger inte bara finare växter utan förbättrar även jorden. Konstgödsel däremot tas enbart upp av växters rötter och stannar inte kvar i jorden utan försvinner vidare ut i våra vatten och hav, vilket har en negativ effekt och rubbar de naturliga systemen i våra vattendrag. Ge surjordsväxter, såsom rhododendron, speciell näring.

9. Lökväxterna blommar
Njut av lökväxterna som visar sig mer och mer i trädgården. Kanske är där några sorter som du satte i höstas och inte har sett tidigare? Titta på all prakt och se även planteringarna ifrån ett designperspektiv – är det bra balans i kompositionen? Tillräckligt i antal, höjder, färger och väl fördelat? Har du lökfrossa i trädgården kan du unna dig att ta in en färgsprakande bukett eller ge bort i present. Satte du tulpaner för något år sedan som inte dykt upp har det troligtvis att göra med att sorterna tillhör nyare varianter, vilka många gånger är kortlivade och inte kommer tillbaka år efter år. Satsa då till hösten på så kallade Darwinhybrider, vilket är tulpansorter som blommar år efter år om de får stå ifred.

10. Piffa till entrén
Eftersom bladverken börjar slå ut mellan växelvis ljumma vindar är vi ivriga att göra fint vid entréer och terrasser. Utbudet av växter att plantera i kruka, och växter som klarar bakslag av kyla, är inte överdrivet stort. Vill du plantera i kruka denna årstid funkar lökväxter, påsk- och pingstliljor bra. Penséer är en vanligt växt att ha i kruka denna årstid. För den som vill prova något nytt finns förgätmigej allt oftare att få tag i – otroligt vacker i blått, rosa eller vitt. Dekorativa kvistar såsom vide är en personlig favorit.

Läs mer om trädgården:
Trädgård: Kliv in i kreativa uterum
Trädgård: 10 vackra blickfång för din uteplats
Upptäck vackra trädgårdar där det aldrig blommar

Renovering och heminredning
NUVARANDE 10 tips från experten: Gör det här i trädgården i april
NÄSTA Fotoutställning hos Bat Gallery öppnar nu på torsdag