Olika grönsaker kräver olika näringsrik jord. Gammalt hederligt växelbruk är därför en fantastisk metod. Så här gör du för att odla i växtföljd.

Dela in ditt trädgårdsland i fyra rutor med upphöjda bäddar där du sedan odlar grödorna i fyraårig växtföljd. Varje år flyttar du sorterna ett kvarts varv i landet så att de mest näringskrävande växterna får platsen där de minst näringskrävande senast odlades. Anlägg små gångar mellan odlingsytorna för att inte behöva trampa ned jorden. Gödsla med komposterad stallgödsel under vårbruket, en kvarts till en hel skottkärra/kvatratmeter, beroende på växternas behov. Gräv lätt och mylla ner gödseln med en grep så undviker du att förstöra strukturen som jordens mikroorganismer bygger upp.  Här är ett förslag på växelbruk i grönsakslandet:

illustration över att odla i växtföljd, av Åsa Anvelius

Ruta 1: Pumpa och squash. Här odlar du pumpor, squash, rucola, kål, sallad, majs, spenat och purjolök som behöver extra mycket näring. Dessa grönsaker behöver en skottkärra komposterad stallgödsel/kvadratmeter på våren.

Ruta 2: morot och sättlök. Här passar det att odla exempelvis morot, palsternacka, mangold och sättlök. Sättlöken odlas ett år innan den ska användas och går att köpa lite överallt på våren, då den också ska sättas ut. Här behövs en halv skottkärra komposterad stallgödsel/kvadratmeter.

Läs även: Senaste nytt från Lantlivs bloggare

Ruta 3: Potatis. Potatisen planteras tätt och har stor blast som skuggar jorden så att inte ogräset får så mycket sol. Om du skulle få problem med mögel så kan du vattna med avkok av fräken eller strö alg- och stenmjöl över potatis-plantorna. Potatisbladmögel brukar slå till andra veckan i juli. Blir angreppen stora får du ta bort blasten och elda upp den så att möglet inte sprids. Här behövs en fjärdedels skottkärra komposterad stallgödsel/kvadratmeter.

Läs även: Romantiska sekelskifteshuset vid Siljan

Ruta 4: Baljväxter. Ärter och bönor av olika slag passar på denna yta. Gärna tillsammans med så kallade gröngödande grödor som fungerar som naturlig gödning och jordförbättrare i landet. Exempel på sådana grödor är rajgräs, honungsört, subklöver, blodklöver, åkerböna och lupin. Dessa går bra att klippa ner och använda som näring i rabatten.

Läs även: Så odlar Christel Kvant stort på liten yta

Förkultivera i värmebänk
Har du tillgång till färsk stallgödsel kan du fixa en effektiv värmebänk som passar för både förkultivering och utplantering av känsliga plantor. Snickra ihop en 20 centimeter hög träram och gräv en 30 centimeter djup grop med samma area som ramen. Fyll gropen med färsk gödsel. Trampa till ordentligt, det ska vara hårt packat, och vattna gärna efteråt. Fyll sedan ramen från ”marknivå” och uppåt med ekologisk trädgårdsjord och gödselkompost. Lägg på ett gammalt fönster som plantskydd. De kommande sex veckorna har känsliga växter det riktigt varmt och skönt här, och dessutom får de gott om näring underifrån.

Läs även: 5 inspirerande lantkök

Odla sallad i odlingsbänk
Att odla i lådor är både enkelt och effektivt. Fyll en låda, cirka 20 centimeter hög, med en blandning av gödselkompost och vanlig trädgårdsjord. Här kan du radså rädisor, plocksallader och spenat, alltså snabba kortkulturer som du kan så igen efter skörd och få en ny skörd. På sommaren kan det vara klokt att täcka över odlingen. Bygg en enkel liten ställning över lådan med hjälp av böjbara pinnar. Där  spänner du sedan upp en vit odlingsduk. Tältet skyddar mot skadeinsekter och ökar samtidigt värmen.

Ta chansen att vinna fina priser i Lantlivs tävlingar!

Sätt ut plantor i landet
Det är härligt med ätbara favoriter som återkommer varje år! Perenna grönsaker som kryddplantor, rabarber, sparris, rucola, jordärtskockor och fruktbärande buskar är självskrivna i en ekologisk täppa. De kan lätt placeras ut i den icke ätbara vegetationen. Förkultiverade växter kan med fördel också planteras bland den permanenta vegetationen. Gödsla med komposterad stallgödsel och nedklippta gröngödningsgrödor, som honungsört, blodklöver, åkerböna eller lupin.
Källa: Matthias Krauss, biodynamisk trädgårdmästare på Ekosam trädgård och utbildning, www.ekosam.se.

Läs även: Godaste lammsteken till helgen

 

NUVARANDE Lär dig odla i växtföljd
NÄSTA Härlig hälsingegård till salu