En häck är trädgårdens rumsdelare som omgärdar och skyddar mot insyn.  Den kan också bilda en lugn, grön fondvägg för andra växter eller kanta en rabatt. Eftersom den ska stå i många år är det klokt att fundera noga på sitt häckval.

VILKEN HÄCK PASSAR DIN TOMT?

Växtzonen. Det viktigaste rådet av alla är att välja en häckväxt som passar tomtens klimat, solläge, vindförhållanden och jordmån. Häcken är sällan den trädgårdsväxt man vill gulla extra med utan den ska faktiskt bara sköta sig, bli tät och snygg och då behöver den ges bästa möjliga grundförutsättningar.

Friväxande eller klippt. Den friväxande tar mer plats och passar därför bäst om tomten är stor. Den är i princip underhållsfri eftersom den inte formklipps utan bara föryngringsbeskärs vid behov. Den formklippta häcken går att göra riktigt smal och platseffektiv och den ger ett stramare och prydligare intryck.

Common hornbeam is often cultivated as an ornamental tree, for planting in gardens and parks.

Husets ålder, stil och omgivning. Runt ett äldre hus på landet kan en friväxande, mjukt böljande häck bli en fin övergång till omgivande åkrar. Ett stramt funkisinspirerat hus i staden matchas snyggt med en grön och stramt klippt häck.

Barrotat eller krukodlat. Här handlar det om vilken budget och vilket tålamod man har. De barrotade plantorna är betydligt billigare men är också känsligare, kommer i gång senare och kan bara planteras när växten är i vila, det vill säga höst och vår. När det gäller krukodlat kan man välja olika stora och gamla plantor beroende på hur mycket häck man vill ha på en gång. Större plantor är så klart dyrare. En klar fördel med krukodlade plantor är att de kan sättas hela den frostfria delen av året.

Vintergrön eller lövfällande. Vill du ha en grön häck att vila ögonen på under vintern eller föredrar du en häck med årstidsväxlingar? De lövfällande sorterna har till exempel ofta vacker vårblomning.

Höjden. Vill du ha ett bra insynsskydd eller bara en avgränsning som går att se över? Vissa växter skjuter upp många decimeter per år, andra knappt något. Mot gatan kan det också finnas maxgränser att ta hänsyn till.

Björnsdotter_2

VINTERGRÖNA HÄCKAR

Vintergrön liguster. Lättskött och fin att formklippas. Trivs i både sol och skugga. Zon 1–3.

Idegran. Låg och tät häckväxt med gröna barr. Långsamväxande. Obs! Växten är giftig. Zon 1–2.

Tuja. Finns som snabbväxande sort. Lättodlad. Passar att formklippas. Zon 1–5.

Rododendron. Många olika sorter. Fin även som solitär. Zon 1–4.

Avenbok. Bladen sitter kvar till våren och får en vackert rostbrun färg på hösten. Beskär inte förrän den önskade höjden är uppnådd. Snabbväxande. Zon 1–4.

LÖVFÄLLANDE OCH BLOMMANDE HÄCKAR

Ölandstok. Lägre växthöjd. Gammaldags känsla med gula blommor som står sig länge. Anspråklös och lättodlad. Zon 1–6.

Rosenspirea. Lättodlad och anspråkslös med kraftigt växtsätt och rosenröda, flata blommor. Zon 1–5.

Praktspirea. Liten buske som blommar länge med rosenröda eller vita små klasar. Bra som friväxande häck. Zon 1–6.

Vresros. Underbart doftande blomning hela sommaren. Tål salt och vind. Zon 1–6.

Prakthäggmispel. Blommar tidigt på bar kvist. Vackra, röda blad och svartblå bär på hösten. Zon 1–5.

White serviceberry flowers in early spring, Toronto, Canada

Syren. Vacker, doftande blomning i juni. Kan klippas ner till ett par decimeter för att få tätare växtsätt. Zon 1–6.

LÄTTSKÖTTA HÄCKVÄXTER

Mest lättskött är naturligtvis den häckväxt som passar bäst på växtplatsen men några sorter utmärker sig ändå som lite extra tåliga och tacksamma.

Svartaronia. Mörkgrönt bladverk som skiftar i röda toner på hösten. Svarta, ätliga och nyttiga bär. Finns som snabbväxande sort. Zon 1–5.

Liguster. Lättskött och fin att formklippa. Trivs i både sol och skugga. Zon 1–3.

Korneller. Olika sorter med dekorativa flerfärgade blad. Yvigt växtsätt. Vacker, röd stam som är fin även vintertid. Zon 1–5.

Spiraea japonica 'Magic Carpet'

Spirea. Olika sorter. Lättodlad och anspråkslös med kraftigt växtsätt och flata blommor. Zon 1–6.

Prakthäggmispel. Blommar tidigt på bar kvist. Vackra, röda blad och svartblå bär på hösten. Snabbväxande. Zon 1–5.

Frivuxen idegran. Låg och tät häckväxt med gröna barr. Långsamväxande. Obs! Växten är giftig. Zon 1–2.

Måbär. Tålig växt med tidiggrönskande, ljusgröna blad och oansenliga blommor. Snabbväxande. Zon 1–6.

DEN TREVLIGA BLANDHÄCKEN

Om du planerar ett lite längre insynsskydd och känner dig modig kan det vara fint att blanda några olika häckväxter. Gör en noggrann planering och skissa upp hur du vill att resultatet ska bli. Växterna kan gärna sättas lite omlott med lägre framför högre. Väljer du blommande växter blir intrycket lugnare om du håller dig till en eller två färger. En häck kan också brytas av effektfullt av till exempel ett träd, en mur, en spaljé eller ett staket.

När häcken tappat stilen
När en häck har förvuxit sig på höjden och botten bara består av risiga grenar kan man ”börja om den” genom att klippa ner den till cirka 10 centimeter. Bäst är att göra detta på vårvintern innan växterna vaknat men helst ska det inte vara jättekallt. Sedan får man pyssla om häcken med ordentligt med mullrik jord och naturgödsel på vårarna. För att häcken ska komma igen tät och fin bör man inte släppa upp den mer än ungefär 20 centimeter per år i början.

Laga hålen Ibland dör ju även häckplantor och kan lämna ett stort tomrum efter sig. För att fylla det finns det några olika vägar att gå.

Köp en ny planta av samma sort men var medveten om att den kan vara lite olik de gamla plantorna, till exempel i färg.

Passa på att skoja till det med att plantera någon helt annan växt i hålet.

Prova att ta sticklingar från din häck och plantera igen hålet. Vissa växter fungerar det att föröka i sidled med avläggare.

Är det en häckväxt som skjuter rotskott, som till exempel syren, kan du stimulera det genom beskärning och låta de nya komma upp i glappet.

SÅ PLANTERAR DU EN HÄCK

1. Sätt plantorna i vatten och låt dem dra i några timmar.

2. Gräv ett planteringsdike, minst 40 centimeter djupt och 70 centimeter brett. Om häcken ska vara helt rak kan det vara bra att spänna upp ett snöre.

3. Gräv en grop till varje planta i diket. Beräkna 1–3 plantor per meter för friväxande häckar och 3–4 för en häck som ska klippas. Använd den uppvända jorden till att fylla nästa grop. Blanda jorden med kompost.

4. Sätt ner en planta i varje grop, på samma höjd som den hade i plantskolan. Se till att rötterna på barrotade plantor inte är för långa, klipp till dem annars.

5. När alla gropar är fyllda tryck till jorden så att plantan står rakt.

6. Vattna ordentligt och fortsätt med det minst en gång i veckan en tid.

…OCH SÅ KLIPPER DU DEN

Har din häck genomväxande stammar ska du bara klippa sidorna tills den nått den höjd du vill. Övriga sorter kan man börja klippa redan år två.

Formklipp din färdiga häck runt midsommar och en gång till på höstkanten om det behövs. Tänk på att klippa häcken något avsmalnande upptill så når solen även de nedre delarna.

NUVARANDE Guide: Välj rätt häck och skapa fina gröna rum
NÄSTA Odla grönsaker i kolonilott – Trädgårdsmästarens bästa tips