Kaskader av blommor som strömmar ner längs spaljén vid uteplatsen.
Få växter sätter fart på den varma årstiden i svenska trädgårdar som den väldoftande kaprifolen.

2-kaprifol-lantliv

Äkta kaprifol kallas vår vanligaste sort. Plantera den gärna som vindskydd på ett ställe där du verkligen kan njuta av den.

3-kaprifol-lantliv

Rosenkaprifolen genomgår ett förvandlingsnummer när de röda knopparna blir till vita blommor.

En praktfull symfoni av färg och doft
Kanske är det bara syren som kan mäta sig med kaprifol i de svenska trädgårdarna i början av sommaren. Båda växterna är verkligen något särskilt till färg och doft. Men medan kaprifolen finns i mängder av varianter i färgskalan gräddvitt till djuprött är det egentligen bara de vanligaste sorterna, äkta kaprifol och vildkaprifol, som har en riktigt stark doft.

Gemensamt är dock att alla kaprifolsorter är tåliga klätterväxter som tycker om sol och bra jord, men som växer lite grann ändå om de inte får perfekta förhållanden. Vattna bör man i alla fall göra som trädgårdsmästare, eftersom plantorna riskerar att dra till sig mjöldagg om de torkar ut.

4-kaprifol-lantliv

Färgskalan överensstämmer med kaprifolen, och det latinska namnetm Lonicera antyder också släktskapet. Men rosentry växer som buske i stället för som klätterväxt och har mindre blommor, om än lika vackra.

Rosentry är en nära släkting till kaprifol. Den blommar lika mycket som kaprifol, men med mindre blommor, och i stället för att klättra växer den som buske. Klassiskt är förstås att ge den vanliga klättrande kaprifolen en spaljé, pergola eller trädstam att växa mot, men ett alternativ är faktiskt att låta den bli marktäckare. En blommande backe med kaprifol är en fantastisk syn!

5-kaprifol-lantliv

Den gulrosa blomsterkaprifolen ’Goldflame’ blommar storslaget under högsommaren och doftar ljuvligt.

6-kaprifol-lantliv

Eldkaprifolen lyser upp trädgården med sin blomning från juni och ända in i september.

NUVARANDE Underbara kaprifol: Visste du det här om den älskade blomman?
NÄSTA Juli – Årets bästa månad i trädgården?