Intresset för att ha egna höns har ökat markant de senaste åren. Vad det beror på är svårt att säga. Kanske finns det en längtan om att bli mer och mer självförsörjande och att det är enklare än vad man tror att ha höns. Här är 10 tips om du är en av alla er som drömmer om att ha egna höns.

Prenumerera på Lantliv!

1. Bor du i detaljplanerat område måste du anmäla till din kommun att du vill ha några höns för husbehov. Tupp brukar inte tillåtas.

Barn som håller i en kyckling.

Ju mer du bär och klappar dina höns desto tamare och orädda blir de.

2. Hönshuset kan du ordna genom att köpa en färdig modul, till exempel på Granngården, de flesta lämpar sig dock bäst till sommarhöns. Men du kan så klart bygga ett själv eller göra om ett uthus på tomten. Hönshuset behöver utrustas med sittpinnar (gärna vanliga grenar som sätts ganska högt upp på en vägg eller i ett hörn), värprede, spån på golvet och halm i redena, och så klart mat- och vattenbehållare. En värmelampa kan vara bra att ha till de allra kallaste nätterna och dagarna på vintern. Ett sandband tycker hönsen oftast är trevligt.

Kycklingar som övar sig på att sitta på pinne.

Kycklingarna är några veckor gamla och får öva sig på att sitta på pinne inne i hönshuset. 

3. Det är bra att försöka rovdjurssäkra hönsgården så mycket som möjligt. Ett nättak skyddar mot rovfåglar. Och att gräva ner hönsnätet cirka 30 centimeter under jorden och lägga sten ovanpå kan också vara en bra idé. Men det finns nästan inget helt säkert sätt att hålla hungriga rävar och mårdar borta.

4. Har du möjlighet att låta hönsen gå ute i trädgården ska du absolut göra det. Hönsen trivs allra bäst om de får gå runt på stora ytor och leta mat. Får hönsen äta gräs och örter kommer du få saffransgula ägg som smakar fantastiskt!

Låt hönsen gå ute i trädgården om det är möjligt. Då trivs de som allra bäst.

Låt hönsen gå ute i trädgården om det är möjligt. Då trivs de som allra bäst. 

5. Det finns speciellt hönsfoder att köpa. Du kan även göra din egen blandning av till exempel solrosfrö, snäckskal, korn, havre och vete att ge dem.

Barn som ger hönsen matrester.

De flesta matrester går bra att ge till hönsen men många ger inte hönsen kött.

6. Höns lägger ägg även om det inte finns någon tupp. Ungefär ett ägg om dagen under sommaren och lite färre under vintern då de går in i en viloperiod. Stressa inte fram äggvärpning genom speciellt värpfoder och ljus under vintern.

Ägg som är lagda i ett egengjort rede utomhus av hönan.

När hönorna börjar lägga ägg kan de lägga sina ägg lite varstans, speciellt om de går ute fritt. Du kan stimulera dem att lägga i rede genom att lägga dit riktiga ägg. 

7. Skaffar du tupp blir det så klart kycklingar om du låter hönan ruva när hon vill det. Och du måste så klart fundera på vad du gör om du får ett överskott av tuppar. Skulle du klara av att nacka en tupp? Det kan var ganska svårt att skänka bort tuppar. Och vad gör du om en kyckling kläcks missbildad eller om en höna blir skadad? Det är frågor du måste ställa dig själv innan du skaffar höns.

Nykläckt kyckling.

Den här kycklingen är alldeles nykläckt. 

8. Vissa hönor är mer ruvningsbenägna än andra. Och hönor kan lägga sig att ruva även om det inte finns en tupp och befruktade ägg. Då ligger hönan i sitt rede hela dagarna och går bara upp då och då för att äta och dricka och sträcka på benen lite. Ta äggen och låt henne vara, tids nog kommer hon ur sitt tillstånd.

9. Alla höns är sina egna individer. Vissa tuppar är väldigt dominanta och galer mer än andra och de kan ge sig på små barn och även vuxna. Vissa hönor är väldigt sociala och kan bli mycket tama medan andra är mycket försiktiga och rädda, men ofta är de flesta väldigt nyfikna av sig. Hur just din flock kommer att bete sig är omöjligt att svara på. Känner du dig lite osäker på hur många höns du vill ha så börja med en mindre flock på tre, fyra hönor och eventuellt en tupp och se hur det känns.

En ståtlig tupp.

Alla höns är egna individer och har sina egna personligheter. Det här är en ilsken blandrastupp. 

10. När det gäller själva anskaffandet av hönsen kan du köpa vuxna hönor så klart eller så kan du köpa nykläckta kycklingar och se dem växa upp. Hönorna börjar lägga ägg när de är cirka ett halvår gamla. Köper du nykläckta kycklingar vet du inte vilket kön du får. Men det brukar vara hälften hälften. Nykläckta kycklingar som inte har någon hönsmamma att värma sig under behöver värme från en värmelampa i flera veckor efter att du köpt dem.

Kycklingar behöver värmelampa flera veckor efter att de kläcks.

Kycklingar utan någon mamma behöver värmelampa i flera veckor efter att de kläckts.

HÄR HITTAR DU FLER ARTIKLAR OM HÖNS:

NUVARANDE 10 tips för dig som vill skaffa höns
NÄSTA Lär dig måla med linoljefärg