Drömmer du om en konstfullt staplad vedstapel inför hösten? Nu känns kanske vinterns brasor långt borta men vår och sommar är en perfekt tid för att hugga och stapla veden. Under den varma årstiden torkar veden bra även utan tak, tack vare sol och vind. Stapla med omsorg så torkar veden fortare och din vedstapel blir vacker att se på.

Följ med Lantliv på en härlig ridresa till Portugal! 

När stammarna har fallit till marken bör du ta ut stockarna ur skogen och klyva veden så fort som möjligt. Ju snabbare torkningsprocessen sätter i gång, desto snabbare blir veden torr.

För att undvika röta bör man inte lägga veden direkt på marken. Se till att det nedersta lagret med ved ligger med barksidan nedåt för att förhindra att rötan får fäste i vedbitarna.

Läs även: Elva härliga växthus – stora som små!

Stapla den kluvna veden på slanor eller på stockar. Eller använd gamla engångspallar som underlag för att få luftcirkulationen att hjälpa till i torkningsprocessen.

Stockarna måste alltid klyvas för att de ska torka utan att ruttna. Tremeterslängder torkar aldrig annat än i ändarna och ruttnar innan man hunnit lägga stockarna i vedpannan.

Bästa tiden för trädfällning är mellan november och mars, då stammarna innehåller minimalt med vatten och torkar snabbt. Alldeles färskt trä bör torka i två år, medan ek kan behöva torka i upp till tre år. Ju tätare träslag, desto längre torktid.

Läs även: I trädgårdsmästaren Victoria Skoglunds privata paradis

En viktig parameter när det gäller vedens brännvärde är rest­fuktigheten, alltså hur mycket fukt som finns kvar i veden när vi anser att den är torr. Vintertid innehåller många träsorter omkring 50 procent vatten. Om man trots allt eldar med blöt ved måste fuktigheten avdunsta innan veden kan brinna optimalt.

Förutom att veden har en lägre värmeeffekt bildas också en massa sot. Förbränningen blir ofullständig och andelen oförbrända ämnen som släpps rakt ut i luften genom skorstenen ökar, vilket bidrar till en försämrad miljö.

Om du klyver veden själv bör du sträva efter så små vedklampar som möjligt. Tack vare den stora torkytan avdunstar vattnet fortare och veden torkar snabbare.

Läs även: Hos trädgårdsfotografen Lina Karna Kippel på Österlen

Lagra veden i söderläge, gärna på en vindutsatt plats för att snabba på torkningsprocessen. Placera aldrig veden mot en husvägg utan sträva efter ett litet mellanrum som tillåter att luften kan smita förbi.

Lägg gärna över ett litet tak om du har möjlighet. På så vis skyddar du veden från regn samtidigt som sidorna torkar optimalt. Torka helst veden utomhus över sommaren och flytta in den under tak framåt hösten. Bäst är om du har möjlighet att lagra veden på två olika platser. En vedbod för årets ved och en annan till veden som höggs året innan och ska användas först framåt vintern.

Läs även: Från förfall till romantiskt drömhus

Stapla gärna vedträna glest så att luften kan passera. Förr sa man: ”Tillräckligt glest så att musen kan komma igenom.” All ved som läggs i en vedstapel måste vara huggen eller åtminstone randbarkad för att kunna torka. Lövträ är mer känsligt på grund av den täta skyddande barken och torkar långsammare än barrträ.

bokomslaget till Lev som en bonde, av Niklas Kämpargård
Artikeln är hämtad ur boken Lev som en bonde av Niklas Kämpargård, Norstedts.

Lantlivs tävlingssida kan du tävla om boken och om många andra saker!

Så bygger du en vedstapel

En vedstack, en slags rundad vedstapel
Här har vi gjort en rundad variant, som brukar kallas för vedstack. Den är enklare att göra än vad det ser ut.

Stapla din vedstack på en plan, torr, väldränerad plats, allra helst rakt i solen där den även utsätts för vind.
Markera en rundel som ska bli stackens mitt och täck den med slanor, smala grenar och kvistar som du lägger lite omlott och kors och tvärs över varandra.
Utanför rundeln staplar du upp en vid ”ringmur” av stora vedträn, se till att lägga barken nedåt.
Vartefter ringen av vedträn växer på höjden fyller du på i mitten med ojämna, mindre vedträn som inte går att stapla. Dem slänger du lite huller om buller för att ge vedstacken ett luftigt innandöme.
När vedstacken börjar bli tillräckligt hög staplar du upp den även i mitten och rundar av den till en jämn kulle.
Stapla det översta vedlagret som tegelpannor på ett tegeltak, nu med barken uppåt, så att regnvatten enkelt kan rinna av.

Prenumerera på tidningen Lantliv så missar du inget. Till prenumerationssidan!

NUVARANDE Bygg en vacker vedstapel
NÄSTA Paj med smak av fläder och jordgubbar