August och Vilmer på Öland har ett alldeles eget hus – i miniatyr av familjens villa. Men i lekstugan är det enbart lek som gäller!

Läs också: 6 lekstugor med rätta stilen

Familjen Baumbergers nya villa blev klar sommaren 2007. Fyra år senare bestämde de sig för att genomföra ännu ett stort byggprojekt. Deras två söner skulle få en egen lekstuga. Tillsammans med barnens morfar, som är snickare, byggde familjen stugan. Finurligt nog är den en miniatyr av bostadshuset.

SONY DSC

Lekstugan är byggd som familjens hus, fast i miniatyr. Men stugan är snäppet roligare – om man frågar barnen.

– Vi funderade mycket kring hur vi skulle bygga vår lekstuga. Så kom jag på idén att den skulle se ut som vårt hus, fast med en balkong på övervåningen, berättar Jenny.

August, som då var tre år, stod varje morgon redo i snickarbyxor med snickarlådan under armen. När morfar kom hjälpte han glatt till med bygget i ur och skur.

Läs också: 8 lekstugor (så fina att man vill bo i dem själv)

– Han gillar att fixa, snickra och pyssla. Just nu funderar han kring sitt byggprojekt rymdraket som han håller på att presentera för morfar. Han tycker även att vi kan bygga om vårt hus och har ständigt olika idéer. Så det bor nog en liten arkitekt i August också, skrattar Jenny.

SONY DSC

Den vita möbeln har August byggt med sin morfar efter att de sett en liknande på Astrid Lindgrens värld. Rödvitrandig kudde från Ikea.

Lekstugan är väldigt stabil och byggd som ett litet hus efter konstens alla regler. En viss del av materialet är sådant som blev över från husbygget. Till exempel de enkupiga tegelpannorna, viss panel, några reglar, ekgolvet och foder till fönster och dörrar.

SONY DSC

Bänken är platsbyggd av överblivet material från familjens villa. Här sitter familjen och fikar, läser eller tittar på regnet när det öser ner utanför dörren.

På nedervåningen består lekstugan av tre öppna rum där ett är kök med ett öppningsbart fönster. Här leker barnen ofta restaurang och affär. Mittdelen har en platsbyggd bänk där de vuxna ofta blir serverade låtsasmat (och ibland riktig!). I den tredje delen finns inga platsbyggda möbler, utan här möblerar barnen utifrån vad som passar lekarna.

Läs också: 7 roliga idéer till ditt barnrum

SONY DSC

Docksängen och byrån i originalfärg har gått i arv. Mamma Jennys mamma, alltså barnens mormor, fick dem när hon var liten. Därefter lekte Jenny med dem och nu är det August och Vilmers tur.

– Här har många självupplevda erfarenheter, som doktors- och tandläkarbesök, blivit till rollekar. I den här delen är det öppet i nock vilket innebär en takhöjd på över 2,8 meter. I de andra rummen är takhöjden 1,60 meter. Vi ville ha ståhöjd för en vuxen i hela stugan, men eftersom vi ville ha loft fick vi dra ner på höjden, förklarar Jenny.

Läs också: Så får du ett mysigt barnrum

SONY DSC

August står uppe på balkongen och vinkar. Man går upp på en stege på baksidan av lekstugan till balkongen och därefter genom en lucka in till loftet. Stegen är konstruerad så att familjen kan sätta fast den med en hake – och ta ner den om de inte vill att barnen ska gå upp.

Familjen spenderar tid i lekstugan året om. Vid jul pyntar de den och hänger upp stjärnor i alla fönster. På hösten brukar de anordna en skördefest där barnen får ha konstutställning och bjuda på dryck och tilltugg.

SONY DSC

Eftersom att August och Vilmer älskar att hjälpa till i köket var det givet att bygga dem ett eget i lekstugan.

– När det blåser kallt på hösten och vintern, som det gör ibland på vår vackra ö, och vi behöver luft går vi gärna ut till lekstugan. Den är inte isolerad, så vi får gott om frisk luft utan att frysa, avslutar Jenny.

SONY DSC

– Lekstugan används mer än vad vi hade vågat hoppats på. Barnen i området kommer gärna hit och leker. Övervåningen med loftet och balkongen samt ”affären” är mest populära. Jag älskar när det är många barn här, att se deras lekglädje. När vi tar ut riktigt fika till lekstugan eller öppnar glasskiosken lyser det i deras ögon, säger Jenny.

Namn: Christoph och Jenny Baumberger med barnen August 5 år, Vilmer 3 år.
Jobbar med: Jenny arbetar på en förskola och Christoph är butikschef i en matbutik.
Bor i: Nybyggt hus utanför Färjestaden på Öland.
Antal kvadrat, hus och trädgård: Tomten är på 1085 kvadrat, huset är på cirka 160 kvadrat.
Antal kvadrat, lekstugan: Cirka 5 kvadratmeter plus balkong, loftet har cirka 1,8 kvadratmeter golvyta.

NUVARANDE De byggde en lekstuga som matchar huset
NÄSTA Lyxig granola med mandel