staket i grönt och vitt på Waldemarsudde

Bara fantasin sätter gränser för hur ett staket utsmyckas. Staketet på Waldemarsudde på Djurgården har stiliserade hertigkronor eftersom Prins Eugen var hertig av Närke. Hjärtat ger extra känsla åt designen.

Så tar du hand om ditt gamla staket

Av Petra Lundström FOTO LARS EDELHOLM
Ett välgjort staket med vackra spjälor markerar inte bara tomtgränsen, det förskönar hela omgivningen. Läs hur du tar hand om ett gammalt staket eller bygger ett nytt i gammal stil!

Förr i tiden var staket och andra inhägnader främst till för att stänga lösgående djur ute från rabatterna. Men gamla staket är ofta både välgjorda och vackra med snirkliga detaljer. Ett praktexempel är det höga grågröna staketet från 1901 som ramar in prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm. Det har stilfulla snickerier och vita toppar och det går i vågor, vilket gör att det ser ut att bölja fram genom landskapet ute på udden.

– Staketet ritades av arkitekten Ferdinand Boberg och betyder jättemycket för trädgårdens sekelskifteskaraktär. Vi är noga med att renovera det så likt originalet det bara går, till exempel har vi lyckats ta fram linoljefärg i ursprungskulören Djurgårdsgrönt, som bryter så fint mot trädgårdsgrönskan. Färgen finns numera att köpa på Gysinge Byggnadsvård, säger Marina Rydberg, trädgårdsmästare på Waldemarsudde.

Staket är inte bara vackra, de är dessutom klimatskapande eftersom de skyddar mot vinden. Ett staket som är en meter högt skapar en zon med lä i tre meter innanför.

– Jämfört med höga plank och täta häckar som stänger in och förhindrar insyn öppnar staketet upp för kontakt med omgivningen. Ett vackert staket ger en hemtrevlig känsla, säger Marina.

Trästaket behöver ses över och målas om med några års mellanrum. På Waldemarsudde handlar det om tusentals spjälor att renovera eller byta ut, berättar Sven Norell, snickare och servicechef på Byggnadsfirma Viktor Hanson.

– Varje år byter vi ut ett hundratal. Det ligger massor av jobb bakom varje spjäla, som sågas ut och profileras för hand. Därför blir jag glad varje gång jag ser staketet. Det är hur vackert som helst, säger han.

Här får du Sven Norells 8 enkla tips för spjälstaketet!

ljungstorp-ute

Så anlägger du en gammeldags trädgård – 5 enkla tips

Floristerna Johan och Malin ger sina fem bästa odlingstips vid ett gammalt torp.

kaprifol-lantliv-dragare

Underbara kaprifol: Visste du det här om den älskade blomman?

Få växter sätter fart på den varma årstiden i svenska trädgårdar som den väldoftande kaprifolen.

trädgårsmästare-bin-är-mina-hjälpredor-lantliv-dragare

Bästa tipsen för din kolonilott: Trädgårdsmästaren John Taylor berättar

Trädgårdsmästaren John Taylor odlar grönsaker både på jobbet i Slottsträdgården i Malmö och på den egna kolonilotten.

juli-årets-bästa-tid-rosor-jordgubbar-lantliv

Juli – Årets bästa månad i trädgården?

Juli är månaden då du kan njuta av det du planerat och planterat – så bjud in till fest eller ligg kvar i hängmattan och njut.

låt-växthuset-bli-en-plats-för-umgänge-din-gröna-oas-lantliv

Låt växthuset bli en plats för umgänge – din gröna oas

Inred växthuset med vackra krukor, mjuka kuddar och sköna filtar så blir det mer än en plats för odling.