staket i grönt och vitt på Waldemarsudde

Bara fantasin sätter gränser för hur ett staket utsmyckas. Staketet på Waldemarsudde på Djurgården har stiliserade hertigkronor eftersom Prins Eugen var hertig av Närke. Hjärtat ger extra känsla åt designen.

Så tar du hand om ditt gamla staket

Av Petra Lundström FOTO LARS EDELHOLM
Ett välgjort staket med vackra spjälor markerar inte bara tomtgränsen, det förskönar hela omgivningen. Läs hur du tar hand om ett gammalt staket eller bygger ett nytt i gammal stil!

Förr i tiden var staket och andra inhägnader främst till för att stänga lösgående djur ute från rabatterna. Men gamla staket är ofta både välgjorda och vackra med snirkliga detaljer. Ett praktexempel är det höga grågröna staketet från 1901 som ramar in prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm. Det har stilfulla snickerier och vita toppar och det går i vågor, vilket gör att det ser ut att bölja fram genom landskapet ute på udden.

– Staketet ritades av arkitekten Ferdinand Boberg och betyder jättemycket för trädgårdens sekelskifteskaraktär. Vi är noga med att renovera det så likt originalet det bara går, till exempel har vi lyckats ta fram linoljefärg i ursprungskulören Djurgårdsgrönt, som bryter så fint mot trädgårdsgrönskan. Färgen finns numera att köpa på Gysinge Byggnadsvård, säger Marina Rydberg, trädgårdsmästare på Waldemarsudde.

Staket är inte bara vackra, de är dessutom klimatskapande eftersom de skyddar mot vinden. Ett staket som är en meter högt skapar en zon med lä i tre meter innanför.

– Jämfört med höga plank och täta häckar som stänger in och förhindrar insyn öppnar staketet upp för kontakt med omgivningen. Ett vackert staket ger en hemtrevlig känsla, säger Marina.

Trästaket behöver ses över och målas om med några års mellanrum. På Waldemarsudde handlar det om tusentals spjälor att renovera eller byta ut, berättar Sven Norell, snickare och servicechef på Byggnadsfirma Viktor Hanson.

– Varje år byter vi ut ett hundratal. Det ligger massor av jobb bakom varje spjäla, som sågas ut och profileras för hand. Därför blir jag glad varje gång jag ser staketet. Det är hur vackert som helst, säger han.

Här får du Sven Norells 8 enkla tips för spjälstaketet!

Lantliv_tradgard_Titti_katt_hus

Lekfull och sagolik trädgård

Trädgården hjälpte Titti tillbaka till livet efter att hon hade gått in i väggen. På den åländska landsbygden har hon skapat en lekfull, personlig och sagolik miljö

Trädgård

Så får du en gammeldags trädgård

Trädgårdsexpertens bästa tips

vitmålad grind NordicPhotos fotograf Jörgen Larsson

Vårda din vackra gamla grind

Fina tips från experten!

Arctic Queen får fantastiska grönvita dubbla blommor 
som blir upp till 15 centimeter i diameter. Har du tur blommar den inte bara en utan två gånger under sommaren.

Bra tips för klematis

Klematis hör till våra allra mest älskade blommor, rika i både antal och färg från djupaste blålila till skiraste vitt