Ojojoj vad jag känner mig upplyft och glad!

IMG_20150723_131240

I veckan har vi haft flera besök av familjer intresserade av våra djur, våra odlingar och vårt sätt att driva jordbruket. Damer och herrar har snällt följt mig hack i häl över sten och stängseltråd då vi gått runt på gården och kikat på djuren då vi samtidigt berättat om våra filosofier gällande djurens välfärd, sättet att bruka jorden, kolinlagring i markerna, vårt kretsloppstänk och en massa annat. Jag pladdrar på min vana trogen och stövlar på vant i leran under tiden besökaren har fullt sjå med att försöka hålla sina gympaskor någorlunda torra i den blöta terrängen och hoppa över stängsel utan att få sig en otrevlig strömknäpp mellan benen.

kossa

Varför har vi då gjort detta? Jo, helt enkelt för att jag bjudit in varenda köttlådesköpare och matintresserad människa jag stött på en gårdstur. Vi vill att alla intresserade ska förstå hur maten produceras och hur vi gör det på ett schysst sätt  på djurens och naturens villkor. Vi vill bygga relationer och veta att maten vi producerat äts av människor som bryr sig inte bara om hälsoaspekten utan också vill ta ett ansvar över sin egen roll i matkedjan. Vi vill ha tillbaka småbruken och kretsloppsbondgårdarna där det bara var att knalla in och köpa sig en kanna mjölk eller ett tjog ägg. Vi vill producera en mångfald av produkter på gården, helst det mesta i kostcirkeln då vi strävar efter att vara självhushållande i så hög grad som möjligt. Vi vill kunna leva ett enkelt liv på gården utan att behöva ta skyhöga lån och investera i gigantiska anläggningar för djurhållande. Och hjälpas åt och försörja vår familj genom att bruka jorden. Och vi vill att landsbygden återigen ska befolkas av människor som vill leva ett strävsamt liv nära djur och natur. Det är banne mig inte lätt som jordbruket ser ut idag trots att mat är det mest basala människan behöver. MEN vi tror att lösningen kan heta ANDELSJORDBRUK.

P8056001

Andelsjordbruk eller CSA (community supported agriculture) som det heter på utrikiska går ut på att engagera konsumenten och skapa delaktighet samt att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för lokalproducerad mat genom att säkra avsättningen. Andelsjordbruk finns över hela världen. En vanlig variant är CSA där konsumenter stöttar en lantbrukare genom att betala för delar av skörden i förväg eller månadsvis under säsongen. Hänger ni med?

P8266037

Andelsjordbruken börjar nu poppa upp även i Sverige och i regionen Västernorrland där vi lever och verkar har flera andelsjordbruk sett dagens ljus! Gott, rent och rättvist sätt att bruka jorden. Det finns hopp! Och just därför roddar vi nu runt folk med gympaskor ut i våra hagar! Det är så roligt att ni intresserar er och ställer frågor. Mera sånt!

piglet1

Vi tror att vår familj med två heltidsarbetande bönder och en handfull barn som medhjälpare kan producera en matkasse med stor variation och mångfald åt allt mellan 20-40 familjer. Detta när vi kommer att vara i full produktion och med det menar vi basprodukter som kött, ägg, rotsaker, grönsaker, honung och även mejeriprodukter om allt går enligt planen. Då har vi täckt in hela kostcirkeln med mat som går att producera på våra breddgrader.

P4266904

I dagsläget har vi möjlighet att leverera vårt naturbeteskött, vilket innebär köttlåda från djur som enbart är uppfödda på gräs och örter på gårdens skog och beten sommartid och vårt egentillverkade och ensilerade hö från våra åkrar över vinterhalvåret. Vi håller som bekant både nöt, får och gris samt höns för ägg. Ett årsabonnemang skulle kunna innebära då att för en månatlig summa på 750 kr skulle vi leverera köttlådor vid fyra tillfällen under året; två gånger under året en 10-kilos nötlåda, en lammlåda (innehållande ett lamm) samt en kvarts skogsgris. En och annan laxfile kan även ingå om fiskelyckan infinner sig…..åh, jag höll på glömma lammskinnen som nu är på väg på posten, beredda på Delsbo skinn på gammaldags vis med alun och salt. Mjukaste, glansigaste lammskinnen från våra klövsjöfår. Ett skinn till självkostnadspris kan ingå i ”årsabonnemanget” som gäller avhämtning av varor varje kvartal på gården i Klovsta. Är ni på?

P3154992

Lägger vi på en hundralapp varje månad har vi möjlighet att kvartalsvis leverera kött längs med sträckan Sollefteå-Sundsvall-Stockholm då vi kan få ta del av en frysbil – om ni vill. Gästrummet står snart redo att ta emot nyfikna övernattande gäster och eventuellt blivande medproducenter. Skulle det inte vara roligt att tillbringa någon dag under semestern hos oss och delta i höbärgningen, rensa lite ogräs eller mjölka en ko? Allt är möjligt om ni vill!

IMG_20151031_093401

Vill ni veta mer eller är sugna på att komma på gårdsbesök, maila: norrfrid@hotmail.com. Hörs!