Knappt har grönsakslandet skördats och sista takplåten islagen förrän jag är igång och smider en massa planer på inredning inomhus. Hösten har alltid burit med sig mer eller mindre kreativitet och lust att förändra och denna höst är inget undantag.. Det är så otroligt skönt att äntligen ha möjlighet att ta sig tid och fundera på olika lösningar i vårt hus och framförallt känna lust till att göra det – speciellt då jag länge känt att det där med inredning kanske inte är en så viktig del i mitt liv längre efter prylåren i min gårdsbutik där jag blev totalt mättad både på nya OCH gamla saker.Hemska tanke då  gamla hus och dess inredning givit mig mycket glädje genom åren.

IMG_20150910_214037

Vår kökskarriär i huset började med en rejäl vattenskada där vi fick riva ut ALLT i både kök och tvättstuga ner till stengrunden. Fläktarna gick hela den sommaren men till slut hade vi ett nytt furugolv och ett tomt skal där vi klädde väggar och tak med pärlspont och återanvände det som återanvändas kunde av köksmodulerna med ekluckor som vi målade med linolja. Vi hann inte bli klara alls förrän hösten kom och vi var ordentligt trötta på att bära disken till mjölkrummet och laga maten på grillen. Så vi flyttade in i köket ända och då kan ni gissa hur det går med färdigställandet. Ja, just det. Det blir aldrig färdigställt och precis så har det varit i vårt kök. Det saknas fortfarande en hel del handtag, socklar, färg och kakel. Det saknas ordentlig bänkyta vilket vi tänkte lösa med att flytta ut matbordet till rummet intill och bygga en köksö. Sagt och gjort.

IMG_20151009_171557

Den här skänken fanns ursprungligen i köket på vårt forna B&B efter att ha lagats och dragits fram skitig och oljig från traktorgaraget. Lådor finns till den men däremot gick inte dörrarna att rädda. Detta fick bli basen i köksön.

IMG_20151009_192928

Den här tvättkommoden tror jag ropades in på någon auktion för en billig peng. Locket är trasigt och har aldrig hunnit bli lagat, men så fick jag snilleblixten att använda den nu, baksida mot baksida med skänken.

IMG_20151010_092720

I bagarstugan fanns ett verkstadsbord som vi snodde skivan ifrån. Eftersom vi vill kunna baka på köksön fogade vi springorna med plastiskt trä. Det går även att foga med trälim och sågspån. Fram med slipmaskinen och skivan blir sammatslen och grann…

IMG_20151010_095758

Olja olja olja. Olja igen, tills skivan är mättad. Polera för lite glans. Det finns miljövänliga bivaxbaserade oljor man kan använda. Men vi tog det vi hade. Matolja. Funkar för oss!

IMG_20151010_110947

Min man slog på pärlspontstumpar runt ön fortare än jag hann leta fram de ur gömmorna.. Ön avslutades med en sammanhängande list runtom. Fyra loppade pallar på höga ben blir toppen att sitta på till morgonkaffet eller med ett glas vin i handen på en fredagkväll. Och här kan man sitta och heja på kocken!

IMG_20151011_093256

Efter lite spacklande för att få hela härligheten att hänga ihop stilmässigt målade vi med Ottossons linoljefärg i kulören mörkgrå. Samma färg som vi använt till resten av köket. Älskar denna kulör. Linolja har ett oförtjänt rykte om sig att vara svårarbetad men målar man bara tunt och liksom jobbar in färgen i underlaget med runda penslar av naturborst blir det hållbart och åldras vackert

IMG_20151011_100457

Lådfronterna får en omgång efter att rosten slipats av de skålade handtagen…

PA147492

Loppade udda pallar på höga ben har jag samlat på ett tag till detta projekt. Kanske målar jag ett par av pallarna, det återstår att se

PA147507

Matbordet fick flytta till rummet intill. I köket ska det bakas och lagas mat!

PA147501

Färdigt! Allt hade vi hemma i gömmorna och det bästa av allt är att notan för denna ö blev en kvarts liter linoljefärg!