Baka som en schweizare

Varje år i december kommer min bror och hälsar på från Schweiz. Eftersom jag är uppvuxen där längtar jag alltid lite extra efter några godsaker kring jul. Det är Gryèreost som inte får fattas (som man numera tack och lov kan köpa i de flesta välsorterade affärer) och så är det julkakor. Tre sorter ska det vara. Så när min bror frågade om han skulle ta med sig något från Zürich sa jag förstås: julkakor! När han så kom hade hans sambo bakat de mest underbara kakorna, dock inte just dessa tre, mina favoriter. Så vad gör man? Bakar egna! Här bjuder jag på mina tre favoritrecept:

www.lantliv.com_schweiziska julkakor

MAILÄNDERLI

250 g socker
1 krm salt
250 g smör
2 äggulor
1 ägg
Skal av 1 citron
420 g mjöl
Äggula till penslingen

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smöret mjukt. Blanda socker, salt, äggulor och ägg med smöret. Tillsätt citronskal. Sila ner mjölet i blandingen. Knåda tills degen är smidig. Låt degen vila i 2 tim, eller helst över natten. Kavla ut degen, 3 cm tjock. Stansa ut kakor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggula. Grädda i 200 grader i 10-15 minuter. Kolla noga så att kakorna inte bränns vid.

Jag är inte särskilt bra på att baka, det har jag berättat förut. Men när det kommer till julen, så. Följande recept är lite mer avancerat, jag har bara provat det en gång tidigare och då svor jag på att aldrig mer … men, när det kommer till julen, så …

www.lantliv.com_schweiziska julkakor

KANELSTJÄRNOR

350 g florsocker
3 äggvitor
1 tsk citronsaft
20 g kanel (+ ev lite stött kardemumma)
400 g rivna mandlar

Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop florsockret, äggvitorna och citronsaften. (Spara ca 8 msk av denna massan till senare.) Blanda ner kanel och rivna mandlar i massan till en deg. Kavla ut på sockrat bakbord, ca 3 cm tjock. Degen blir väldigt kladdig. Ett alternativ är att lägga degen i en plastpåse och kavla utanpå. Sedan klipper man upp påsen och drar bort den. Stansa ut stjärnor, lägg på en bakplåt och pensla med den sparade florsockermassan. Grädda i 180 grader i 15-20 minuter. Håll koll på att glasyren inte bränns vid …

Det sista receptet bjöd jag redaktionen på härom dagen. Och jag fick godkänd :)

www.lantliv.com_schweiziska julkakor

ANISTASSAR

2 ägg
400 g florsocker
1 dl vatten
2 msk anis, lätt rostad
500 g mjöl + 1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 150 grader. Rosta anisen i torr panna. Rör ihop florsocker, ägg och vatten. Blanda ner anis. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt så mycket mjöl tills du har en smidig deg. Forma degen till en 2 cm tjock rulle. Dela rullen i 3 cm stora bitar. Skär in varje deg 3 gånger, så du får ”tassar”. Grädda i 150 grader i 15-20 minuter.

Så här ska kakorna se ut innan du gräddar dem (alltså snyggare än de jag lyckades åstadkomma):

www.lantliv.com_schweiziska julkakor

Det här blir mitt sista inlägg innan jul. Så jag vill passa på att tacka för att du läser min blogg! Och önska dig och de dina en underbar jul!

www.lantliv.com_julfat