Det är avståndet som räknas

Att renovera är som bekant både roligt och jobbigt. Jag har renoverat så länge jag kan minnas och det har nästan blivit en livsstil. Så här i köksrenoveringstider vill jag dela med mig av några tips. Sverige är ju landet lagom eller landet standard om man så vill. Standard är bra i de flesta lägen, men det skadar inte att tänka lite själv också. När vi skulle rita vårt nya kök la jag märke till de i mitt tycke väldigt högt uppsatta överskåpen som tillverkaren visade i sin broschyr. Det är standard, fick jag veta. Och blev lugn, för det låter ju så tryggt.

www.lantliv.com_Ballingslöv Bistro

Det här är köket Bistro från Ballingslöv som nu alltså även finns hemma hos oss, dock i annan färg. Lägg märke till att överskåpen hamnar i höjd med tjejens käklinje. Så ville jag inte ha det.

www.lantliv.com_Ballingslöv Bistro

Köksskåpen kom och sattes upp enligt ritningen. Redan när första skåpet hamnade på väggen borde jag ha reagerat. Men så tänkte jag, det är ju standard. Helgen därpå hälsade jag på hos två olika personer och tog fram måttstocken. 52 centimeter mellan bänk och överskåp, vilket kändes lagom. Jag åkte hem och mätte. Ve och fasa, 58 centimeter. Nu satt alla skåpen redan uppe. Men gör man om ett helt kök ska det kännas bra. Så det slutade med att jag fick be snickaren att flytta ner överskåpen. Ja, du läste rätt. Som tur var kom jag på detta innan kaklet sattes upp …

www.lantliv.com_Byggfabrikens funkiskök

Det här är en bild från Byggfabriken, ett funkiskök (lite som vårt gamla kök såg ut innan, dock i ett heeelt annat skick.) Här ser man tydligt att standarden har ändrats med åren, skåpen sitter lägre än vad som anses vara ”normalt” idag. Kanske beror det på att gemene man är längre idag än på fyrtiotalet. ”Standard” idag är mellan 50-60 cm, men jag tycker att man ska gå efter vad som känns bra i förhållande till familjemedlemmarnas kroppslängd :).

www.lantliv.com_sekelskifteskök Byggfabriken

En annan lösning är att göra som i det här fina sekelskiftesköket från Byggfabriken där överskåpet ovanför vasken har en annan höjd än resten.

På landet har vi ett Ikeakök som är väldigt funktionellt i all sin enkelhet.

www.lantliv.com_Ikeakök

Summan av kardemumman:

  • Förlita dig inte bara på en ritning utan titta på ett visningskök där du kan mäta och känna på olika avstånd och mått.
  • Strunta i vad som är ”standard”, utan utgå från familjemedlemmarnas längd när du bestämmer höjd på bänk och överskåp.
  • Öppna hyllor upplevs som luftigare än överskåp. Men sitter de för högt blir det svårt att nå i alla fall.

Å, när nu längtar jag lite efter sommaren när jag ser den här bilden … men först bär det av till Lofsdalen – en veckas sportlov med familjen.

Trevlig helg!