En designklassiker på väggen?

För ett par veckor sen var jag på en spännande pressvisning. Företaget Borås tapeter bjöd in för att visa oss som var där hur det kan se ut när en älskad designklassiker, mönstret Berså av Stig Lindberg, kan bli tapet. I mitten av juni lanseras den nya kollektionen Scandinavian Designers II. Stig Lindberg skulle ha fyllt 100 år i år, så det känns som en fin hyllning till honom. Själv föredrar jag dock hans porslin, om jag ska vara ärlig. En fin kopp med nämnda mönster pryder sin plats i nya köket som snart, snart kan visas upp här på bloggen. Bara elektrikern kan komma någon gång …

www.lantliv.com_Stig Lindberg berså

Stig Lindbergs mönster berså som tapet. Övriga formgivare som ingår i den nya tapetkollektionen är Arne Jacobsen, Viola Gråsten och Gocken & Lisbet Jobs.

För nästan precis ett år sedan fick jag vara med i Borås för att se med egna ögon hur en tapet blir till. Vi, ett gäng tidningsmänniskor, fick glänta på lådor med gömda, men återupptäckta designskatter och förundras över hur mycket hantverk det ligger bakom varje mönster.

www.lantliv.com_boråstapeter

www.lantliv.com_boråstapeter

Färgen som stänkt på golvet blir som ett eget vackert mönster.

www.lantliv.com_boråstapeter

Det roligaste av allt var dock att vi själva fick prova på att trycka en tapet. Vi blev indelade i två grupper och fick välja var sin tapet. Sedan skulle vi i gruppen komma överens hur vi villa förändra tapeten färgmässigt. Det tog ett tag  …

www.lantliv.com_boråstapeter

Många kulörer finns det … Och mästarna på golvet blandar med säker hand efter gamla recept.

www.lantliv.com_boråstapeter

När vi så äntligen var redo med vårt färgval vad det dags att bege sig ut på fabriksgolvet.

www.lantliv.com_boråstapeter

www.lantliv.com_boråstapeter

Och se hur vår komposition började rulla i maskinen.

www.lantliv.com_boråstapeter

Resultatet? Ja, det blev en blandad kompott, men fint tycker jag. Här ovan syns de två olika gruppernas val av tapet och hur grundfärgen bakom mönstret förändrades med vår hjälp.

Hoppas du får en härlig vårhelg i solen!