God jul!

Snart vankas det ledighet, en riktigt efterlängtad sådan! I år ska vi för första gången fira jul hemma hos oss, nu när vi äntligen har fått plats för ett stort matbord (bilder utlovas snart) och två soffor. Det senare en dröm som jag haft länge och som nu har blivit verklighet. Att kunna sitta mittemot varandra, eller ligga för den delen, är höjden av familjemys tycker jag. När man är en stor familj behövs små öar av stillhet; en plats där var och en kan dra sig tillbaka. För det mesta är det nämligen full fart hemma …

 

Barn som hoppar

Förra helgen blev det en tur till landet för att hugga julgran. Isen hade bara lagt sig i de små pölarna på klipporna, havet var ännu öppet. Jag hoppas fortfarande att vädergudarna tänker om och förvandlar det utlovade regnet på julafton till fina snöflingor.

Skärgårdsklippor

En annan kär tradition är pepparkakshuset som ska dekoreras. (Ja, vi köper en färdig sats, det är ju pyntandet som är det roliga :). Som vanligt var det dottern som lät kreativiteten flöda, bokstavligt talat. Enligt hennes instruktioner fick jag göra om kristyren som till en början var alldeles för rinnig. Hon ville heller inte använda de inköpta spritspåsarna med tillbehör (de har alldeles för stor öppning för att kunna göra snygga linjer, vi klippte istället hål i en vanlig plastpåse).

Pepparkakshus i delar

Det märktes att det har gått ett år; borta var de färgglada godisbitarna som tidigare har prytt husen. Nu skulle det vara stilfullt i vitt och silver. Kronan på verket blev en liten ljusslinga som lyser upp inifrån medan pudersockersnön har lagt sig på hela härligheten. Små tomtar och grisar av marsipan hann vi också med :).

Sugen på att baka mina Schweiziska julkakor? Här hittar du recepten!

Pepparkakshus

Nu lägger sig förhoppningsvis snart lugnet över vår värld. Det som pågår utanför får hålla sig just där ett tag. Jag vill stilla mig, ha tid för eftertanke och tid för familjen. Men jag tänker också på alla dem som inte har ynnesten att vara tillsammans i en trygg värld. Låt oss hoppas att det nya året blir mer fridfullt än det förra.

Tack för att du läser min blogg och God Jul!