Idag vill jag fira

I veckan var det ju internationella kvinnodagen. Det var barnen som uppmärksammade mig på det och det gjorde mig extra glad. Inte för att jag hade glömt bort dagen, utan mer att jag var lite stressad och inte tänkte så mycket på den. Men sen började tankarna ändå snurra lite. Mamma dök upp i minnet, hon som inte fick uppleva mer än 49 år här på jorden.

www.lantliv.com_kvinna

Mamma var skådespelare, här en bild från 1960-talet.

Nu när jag själv är mitt uppe i mammalivet kom jag att tänka på hennes mod. Hur hon helt ensam med två barn och utan körkort köpte ett torp mitt ut i ingenstans. Det skulle uppfylla några krav:

  • Inte ligga nära vatten (hon var rädd för att vi skulle drunkna)
  • Sakna el (hon ville inte ha surrande kylskåp och onödiga apparater)
  • Och ligga avsides (helst skulle vägen ta slut just vid torpet, vilket den gjorde).

Ja, huset prickade alla rätt och vi tillbringade våra somrar där som barn.

www.lantliv.com_sommartorp

Visst längtar man lite till sommaren när man ser den här bilden?

Nuförtiden tillbringar jag tid på torpet varje sommar med min egen familj. Det saknas fortfarande el och vatten men barnen nöjer sig med att spela spel (för det mesta) och bada (jo, det finns en sjö i närheten). Och i värsta nödfall går det att koppla in ett litet elverk som står gömt någonstans …

www.lantliv.com_sommarveranda

Alltid finns det något att göra, som att renovera. Den här matplatsen var tidigare en farstukvist. Nu när den är inbyggd njuter vi av kvällsljuset som blir extra viktigt att ta vara på utan el. Och så håller det borta myggen.

www.lantliv.com_sommartorp

Vid det gamla skrivbordet som följde med köpet satt mamma ofta och skrev brev. Nu brukar min dotter sitta där eller hennes lilla kusin. De urblekta tapeterna som skymtar på väggen är borta numera, hela rummet är faktiskt renoverat. Men det tar vi en annan gång.

Jag tänker att utan mamma hade vi inte suttit här. Hon som vågade att bo mitt i skogen, fick cykla nästan en mil till närmaste affär för att handla, hämta vatten från en kallkälla och hugga ved. Jag är glad att jag har fått uppleva det enkla livet, sett att det går att klara sig med det lilla. Ikväll ska jag höja mitt glas för mamma.

Ha en skön och solig helg!