Lantliv på Mallorca

Så här mitt i semestern måste jag bara få dela med mig av några bilder från stället som jag kallar mitt andra hem. För trettio år sedan köpte min pappa en förfallen gård, en finca. Då fanns det i stort sett bara enstaka väggar och jordstampat golv där några hönor pickade. I övrigt var det stenrösen och ruiner av det som en gång i tiden hade varit en lantlig gård med vackra terrasseringar och mandelträd. Min pappa såg det som man på mäklarspråk kallar för ”potential”.

På landet på Mallorca

 

På landet på Mallorca
På landet på Mallorca
Fincan ligger i den lilla orten Andratx med hänförande utsikt över mjuka bergskullar och långt bort, havet. Där ligger den lite mer fashionabla orten Port Andratx, och som på de flesta andra orter som ligger vi havet, är även denna mer besökt av turister. Andratx däremot är en sömnig liten ort med bevarat torg där man kan äta frukost, handla sitt bröd och sitt vin i små därför avsedda affärer som de flesta mallorcabor.

På landet på Mallorca

Den största lyxen är att handla färsk fisk som är både billig och god. Enklaste rätten: toppa fisken med skivad citron, olivolja, färsk vitlök och rosmarin och så allt på grillen.

På landet på Mallorca

Mitt lokala favoritvin heter Macia Batle och finns såväl i vitt, rött och rosé.
På landet på Mallorca

Pappas frus hjärta klappar särskilt för alla hemlösa katter, så nu finns det ett tjugotal hemma hos dem, i olika färger och raser. De är mycket skygga och kommer i stort sett bara för att äta ellr som här, vila ut i ett gammalt handfat som ligger lämpligt på gården.
På landet på Mallorca

Denna sötnos heter Belinda och stod en dag och jamade tillsammans med sin kattbror utanför pappas dörr. Hon och brorsan Gino är de enda katterna som är tillgivna. De andra får man bara beundra på avstånd …

På landet på Mallorca

På landet på Mallorca

På landet på Mallorca

Och så var det ju fotbolls-EM. Vilken folkfest! Vi satt på trottoaren i Port Andratx i trettio graders värme mitt i natten och tittade på storbildskärm när Portugal gjorde mål.
På landet på Mallorca

En dag gjorde vi en utflykt längs den vackra och mycket sevärda västkusten med vinglande vägar och otrolig utsikt över hav och stup. Vi besökte lyxhotellet La Residencia där yngste sonen snodde en citron som trofé från trädgården och sedan vidare till Port Soller, en trevlig stad vid havet. Till skillnad från många andra turistorter kan man hitta lite mer genuina ställen här, både restauranger och butiker. Här ovan en vacker detalj från golvet på ett hotell.

På landet på Mallorca

Som även hade den här fina mosaiken i entrén. Dock utfärdas härmed en varning; stället är visserligen fint och ligger bra till vid stranden, men maten är både trist och dyr …

Tacka vet jag att handla själv och njuta av färsk frukt, fisk och grönt som finns här i överflöd.

Nu fortsätter mitt sommarlov på landet i svala, sköna Sverige medan bygget i stan fortskrider.