Ramslökspesto

För ett par år sedan besökte jag en trädgårdsmässa och köpte med mig en liten dyr planta ramslök. Letade länge och väl tills jag hittade den bästa platsen att plantera den hemma i trädgården. Den dog efter ett par veckor.

Så stod jag några dagar senare och tittade ut genom fönstret med utsikt mot skogen bakom vårt hus. En grön matta bredde ut sig där på marken och på något sätt verkade bladens form bekant. Ja, du gissar rätt, det var ramslök som växte där. Faktiskt i överflöd. Vilken underbar upptäckt!

www.lantliv.com_ramslök

Jag hade annars hört att den mest växer på Gotland och möjligtvis i Skåne. Men tydligen även i södra Stockholm. Jag plockar de späda bladen, tvättar dem noga och gör en helt gudomlig pesto, se receptet längre ner. Resten lägger jag i påsar i frysen så jag kan njuta av den här delikatessen året om. Men godast är den såklart färsk.

www.lantliv.com_ramslök

De vita blommorna lyser som små skira stjärnor där i skogsmörkret. De blir både vackra och goda att dekorera salladen med.

www.lantliv.com_ramslök

Ramslöksbladen går att använda till mycket, till exempel i sallad som ett extra kryddigt inslag. Hittar du inte ramslök i din egen omgivning kan du gå in här och både läsa om och beställa ramslök. Min absoluta favorit är den här peston:

1 rejäl näve späda ramslöksblad (eller en kruka gräslök)
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
150 g parmesanost i bitar
50 g pinjenötter
50 g cashewnötter
30 g solrosfrön
1,5 dl solrosolja eller god olivolja
1 dl kallpressad rapsolja
örtsalt efter smak

Skölj ramslöksbladen väl och torka av. Mixa sedan alla torra ingredienser i en matberedare medan du häller på olja till lagom konsistens. Häll upp peston i en fin glasburk och förvara den i kylen. Var noga med att täcka den med lite olja varje gång du tar av den, så håller den längre.

www.lantliv.com_ramslök

I helgen ska jag ut i trädgården och rensa, fixa och … njuta. Maj, den bästa tiden på året, illa fall enligt mig!

www.lantliv.com_slånbär

Även Rufus är nöjd med att äntligen få jaga möss igen och bara … lukta på blommorna.

www.lantliv.com_katt

Trevlig helg!