Vedspis, mjölkkannor och porslinspotta

På vårt torp finns det några oumbärliga ting. När man saknar el och vatten är vedspisen och fina pottan mina bästa vänner.

Lantliv, vedspis
Ingenting slår ljudet av en sprakande brasa när köket känns lite rått på morgonen. Vår trotjänare från Husqvarna har funnits i huset ända sedan min mamma köpte torpet. Och den är nästan alltid pålitlig, utom de där regntunga sommardagarna … då kan till och med ”Herr Spisén” (som mamma sa) strejka ibland.

Lantliv, gammal potta

Den här pottan kommer från min gamla släkt i Holland och är säkert över hundra år gammal. Handmålat porslin, kanske ursprungligen från Kina. Vem vet, den är kanske för värdefull att pinka i? Hur som, när man sover på övervåningen och det är beckmörkt ute är det väldigt skönt att ha den nära till hands.

Lantliv, faluröd fasad

Lantliv, bitsockerlåda

Mannen som en gång byggde torpet med sina egna händer använde sig av sockerlådor till virke. Några hittade vi på vinden och de tjänar nu som vedförvaring i köket.

Lantliv, gamla nycklar

 

Lantliv, dörrvred

Det vackra dörrvredet är både dekorativt och smart då det går att låsa inifrån utan nyckel.

Lantliv, spröjsat fönster

Här syns det gamla ursprungsfönstret som vi återanvände till den nya inglasade verandan. Även riddarsporrarna har funnits där sedan jag var liten.

Lantliv, pinnstol

Likaså pinnstolar i olika modell.

Lantliv, gammaldags tvättställ

Då torpet saknar badrum har vi istället fixat ett enkelt tvättställ på dasset som funkar utmärkt. Köpt på Åhléns för några år sedan.

Lantliv, falurött torp

Lantliv, mjölkkanna

I skafferiet har vi en gammal mjölkkanna som blir perfekt förvaring till slevarna.

Lantliv, gamla mjölkkannor

Hos grannen finns dito i modell större. Visst är de snygga?