Det tar tid att bygga upp en trädgård. Det tar ännu längre tid att bygga upp en högproducerande köksträdgård med frukt, bär och grönsaker som försörjer familjen om inte hela året så åtminstone sommarhalvåret. Dessutom blir det inte bättre av att tiden saknas för de flesta av oss. Själv spenderade jag det mesta av den korta odlingssäsongen på mitt B&B och det gör inte saken bättre

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men en djupsäng hann vi bygga! Vi slog ner stöttor för ramverket på en bredd av ca 150 och en imponerande längd av ca 15 m och slog sargarna av s.k ”bakaved”, det virke som blir över från sågverken efter att brädor sågats av timmerstockarna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Före ramen hade vi grävt ytan, ruskat av grästuvorna och lagt jorden vid sidan om av projektet. Vi började med att vända grästuvorna i botten av djupsängen. Man kan visst också blöta dagstidningar och lägga ett tjockt täcke av de i botten för att hindra ogräset. Uppbyggnaden av jorden började vi med att samla sly, grenar och ris som vi finfördelade i ett ganska tjockt lager. Den lärde tömmer också i all vedaska som hen kan skrapa ihop i vedspis och ugn (förutsatt att askan inte kommer från områden med radioaktivt nedfall, Tjernobyl ni vet)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sedan fyllde vi på med brunnen gödsel vilket i vårt fall var kobajs i massor. Det blandade vi med ett tjoooockt täcke av gammalt hö från höbalar det läckt hål i eller som blivit oätna av någon anledning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

till sist tog vi jorden som vi grävt ur från botten och blandade med välbrunnen gödsel. Klart!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En ca 40 cm hög jättelåda där jag petade ner frön i raka rader. Är det tidigt i säsongen lägger man på odlingsduk så kommer grödorna mycket snabbare. Och snabbt kom de!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denna låda har hela sommaren och fortfarande i höst försett oss med grönt till alla våra måltider. Den har även försett gästerna på mitt B&B med grönt i alla dess former. Och jag har aldrig tidigare fått så stora purjolökar eller vitkål. Anledningen är den stora näringsmängden i lådan och djupet som gör att växterna har gått om utrymme att växa nedåt. När du odlar såhär tätt krävs det knappt någon ogräsrensning heller och det ogräs som vågar sig upp är lätt att dra upp med tummen och pekfingret.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Även om det är en djungel runt djupsängen och inte den prydliga köksträdgården som jag har visioner om så växer det så det knakar, och det är det som ändå är huvudsaken!