Sakletarnas växthus

Växthus av gamla fönster. Foto: Erika Åberg

Växthus av gamla fönster. Foto: Erika Åberg

Det här är min mammas och hennes mans växthus. Det byggdes upp på imponerande tre månader – men innan dess hade de ägnat längre tid åt att leta byggnadsdelar. De maffiga fönstren köptes av en privatperson via Blocket, dörren skänkte vi efter att ha hittat den hemma i komposthögen (!), taket kunde återvinnas efter att en bonde i trakten hade lagt om sitt eget uthustak.

Växthus av gamla fönster. Foto: Erika Åberg

Hus som byggs ihop av slumpartade byggnadsdelar brukar bli så spännande! När det inte finns en tydlig plan från början, utan resultatet växer fram ur improvisation och är beroende på vad man snubblar över i förråden, hos grannar och i skogarna.

Växthus av gamla fönster. Hängränna av urholkad stock. Foto: Erika Åberg

Växthuset ser ruffigt ut vid en första anblick – och det är högst medvetet. Tittar man närmare ser man däremot att det har lagts stor omsorg vid detaljerna. Hängrännan är exempelvis en urholkad stock som tillverkades av ett vindfällt träd som släpades hem från skogen.

Tegelgolv i växthus. Foto: Erika Åberg

Till och med teglet hittades i skogen! Någon hade dumpat det intill vägen och markägaren blev bara glad över att det forslades bort. Tegelstenarna är satta i sand – ett relativt enkelt och snabbt sätt att skapa ett tåligt golv i ett uterum.

Industrilampa i växthus. Foto: Erika Åberg

Mamma är en fena på att inreda! En gjutjärnssäng fungerar som soffa och över ena sänggaveln hänger en sadel som en kul och karaktäristisk detalj. Lampan ovanför bordet är tillverkad av en gammal mjölkkanna som hittades på skroten.

Industrilampa tillverkad av gammal mjölkkanna. Foto: Erika Åberg
Gjutjärnskamin i växthus. Foto: Erika Åberg

Väggarna är byggda av en vitmålad regelkonstruktion och spikad med breda brädor av flambjörk. Så himla läckert! Växthuset är inte isolerat men det går att få upp en behaglig temperatur genom gjutjärnskaminen. Lockande värre för en kopp kaffe en krispig februaridag!