Se din gård från ett flygplan

Flygbild över gården. Foto: Svenska Aero-bilder AB

Har du drömt både om att vara en fågel och göra en tidsresa måste jag tipsa om att det kan gå att få tag på flygbilder över din gård! Jag fick hjälp av Svenska Aero-bilder som hade det här fotot på vår gård i sitt arkiv. Man kan leta flygfoton på fler ställen också; Flygfotohistoria och Lantmäteriet är några exempel och det finns säkert fler.

Bilden är inte jättegammal, den togs 1971 – men den var värdefull för oss eftersom den visar hur det gamla plåttaket såg ut, vilket hjälpte oss när vi skulle beställa jobbet att göra ett nytt likadant. På bilden har bostadshuset ännu kvar sina spröjsade fönster, vilket också gav oss ledtråden att de nuvarande spröjslösa är yngre än så.

Det är extra roligt att se trädgården också! Träden har vuxit mycket sedan dess och perennerna i rabatten som leder från verandan ser så små och pluttiga ut. Nu har de blivit stora och vävts ihop. Trädgården med gräsmattor, grusgångar och gårdsplan ramas in av bostadshuset, ladugården och det långa uthuset. När vi tog över gården var gångarna och grusplanen i princip övervuxna, så när vi skulle restaurera trädgården hjälpte bilden också till. Ett flygfoto kan alltså svara på många frågor!

Flygfoto på gården. Foto: Svenska Aero-bilder AB

Och gissa om jag blev överraskad när jag zoomade in! Nämen – vid högra husknuten går ju en kvinna i bikini! Och titta i dörröppningen, vem kan det vara som tittar ut? Det måste vara tant Anna och hennes dotter som undrar vad det är för oväsen i luften! Hej på er!