Vila på verandan

Inglasad veranda med pärlspont. Foto: Erika Åberg

Det är sommar på verandan. Blommor på kuddarna och döda flugor på fönsterbrädan. Bilderna togs i juni då syrénen blommade. Nella hade vattkoppor och lade sig för att vila under yllefilten en stund.

Inglasad veranda med pärlspont. Foto: Erika Åberg

I år har vi planerat att restaurera verandan. Fönstren är verkligen i behov av omtanke! Det skallrar i rutorna när man stänger dörrarna eftersom så mycket kitt har ramlat bort. Och färgen på pärlsponten i taket flagnar som snöflingor, eftersom det har varit takläckage längre tillbaka.

Inglasad veranda med pärlspont. Foto: Erika Åberg

Den linoljefärgsmålade pärlsponten på väggarna har däremot en underbar patina som kommer att få vara kvar. Här ska det synas att många har vilat sig under årens lopp. Här skavs färgen i nästan omärkbart små flagor.

Veranda med snickarglädje. Foto: Erika Åberg

Så tänker jag om spår av tid. Att det som är skadat och riskerar att förstöras ännu mer, som fönstren, ska lagas. Och det som är uppenbart förfallet och skräpar ner så det stör, som takfärgen, ska åtgärdas. Men det som åldras med värdighet, som nöts på ett vackert sätt för att människor har levt i huset och alltså är tecken på liv, det ska bevaras. Det besjälar huset.

 

NUVARANDE Vila på verandan
NÄSTA Skördelycka till lunchen