Husen i Bryssel berättar

Bryssel. Foto: Erika Åberg

Bryssel. Foto: Erika Åberg

Efter en weekend i Bryssel känner jag mig påfylld på inspirationskontot. Vilken trevlig stad! Jag hade hoppats på att se mycket härlig jugendarkitektur – men att det var här själva stilen föddes visste jag inte. Det var alltså inte bara i parkerna det fanns knotiga stammar och böljade grenar – utan även många av husen är utformade med inspiration från naturen.

Bryssel. Foto: Erika Åberg

Jugend, eller art nouveau som den också kallas, skapades under andra halvan av 1800-talet som en reaktion mot industrialiseringens massproduktion och den stela stil som den medförde. Man ville lyfta fram hantverket och materialkunskapen, precis som vi byggnadsvårdare vill göra idag. Kanske därför jag känner extra mycket för den där stilen..?

Bryssel. Fotot: Erika Åberg

Den ser lyxig ut men i grunden finns en tanke om en arkitektur för alla, även för arbetarklassen. Men riktigt så blev det inte i verkligheten. I Bryssel finns exempelvis inga offentliga byggnader, som sjukhus, skolor och kyrkor i jugendarkitektur. Det beror på att en av förgrundsgestalterna, arkitekten Victor Horta ansågs vara för politiskt radikal. Mötet mellan arkitektur och politik är verkligen intressant och ibland kan byggnader som INTE finns, berätta lika mycket som de som faktiskt existerar.

Bryssel. Foto: Erika Åberg

Bryssel. Foto: Erika Åberg

Till min stora glädje fanns det också en del härligt slitage att njuta av i staden också : ) Jag gillar ju inte när det blir för perfekt och tillrättalagt. Det här klinkergolvet som ligger i entrén till en blombutik är en riktig pulshöjare. Om vi någonsin bygger ett orangeri vill jag ha något liknande, med samma inbodda slitage.

Bryssel. Foto: Erika och Björn Åberg

Mycket hann vi se, äta och dricka men det finns mycket kvar att uppleva i Bryssel. Sista dagen hittade vi exempelvis ett helt kvarter med antik- och vintageaffärer i helt fantastiska gamla butikslokaler. Vi blev faktiskt så förtjusta att vi vill åka tillbaka!

NUVARANDE Husen i Bryssel berättar
NÄSTA Sandlåda blir odlingsbänk