Jag sover med fötterna mot vedspisen

Vedspis. Foto: Erika Åberg

Vårt sovrum har en gång varit ett kök. På 1940-talet bodde nämligen två familjer i vårt hus; den unga barnfamiljen på nedervåningen och föräldrarna/svärföräldrarna på övervåningen. Jag är så himla glad över att den gamla köksinredningen är kvar! Och vedspisen som står vid fotänden har faktiskt kommit till användning några gånger när vår by har drabbats av långvariga strömavbrott.

Vedspis. Foto: Erika Åberg

Det längsta strömavbrottet vi har haft varade i 16 timmar och då var det tur att vi hade vedspisen för att kunna koka vatten till välling och pasta! En vedspis lagrar inte värme särskilt länge, men jag har hört att om man fyller ugnen med tegelstenar, magasineras värmen lite längre i alla fall. Ett tips värt att prova!

Ved. Foto: Erika Åberg

Vedspis. Foto: Erika Åberg

Vedspisen är en emaljerad skönhet från Klafreström, modell nummer 826 som tillverkades år 1939-40. Nu är det länge sedan vi eldade i den, men på helgmornarna händer det att jag tänder ljusen som står på den, kryper ned under täcket och fantiserar om att den en gång spred doften av björkved och nybakat bröd.

Vedspis. Foto: Erika Åberg