Redskap till kakelugnen

Kakelugn. Foto: Erika Åberg

När temperaturen sjunker är det många som brassar på i kakelugnarna. Bland det bästa jag vet är att tända en brasa innan frukosten och sitta och tomglo en stund medan elden tar sig. Det är nästan hypnotiskt att se elden sprida sig, att lyssna på det sprakande ljudet och känna den svaga doften av björkvedsrök.

Eldgaffel mm. Foto: Erika Åberg

För att göra en brasa underlättar det med några specialredskap. Det här använder jag (från vänster):
– Borste
– Spade/askskovel
– Eldgaffel

Askskovel till kakelugn. Foto: Erika Åberg

Jag börjar med att ta bort askan från den förra brasan med en spade, eller askskovel som den också kallas. Försäkra dig om att resterna är helt slocknade och askan är sval. Förra året läste jag i tidningen om en familj som hade slängt askan i en soppåse och ställt ut påsen på brokvisten. Det började brinna och familjen tog sig ut i sista stund genom ett fönster…

Gnistplåt, golvplåt, gnistskydd. Foto: Erika Åberg

När jag har fyllt kakelugnen med ved tar jag borsten och sopar upp allt skräp. Framför vår kakelugn ligger en gammal gnistplåt med tryckt mönster. Den kallas även golvplåt eller gnistskydd och ligger på det eldfasta betongfundamentet. Kolla på auktioner, annonssajter, hos antikhandlare eller i byggnadsvårdsbutiker så kan du ha tur att hitta en fin gammal golvplåt.

Kakelugnshund i kakelugn. Foto: Erika Åberg

Brasan är uppbyggd med det minsta och mest lättantändliga längst ned. I botten ligger alltså knöligt tidningspapper, stickor, näver och barkbitar och en ljusstump. Veden som staplas på, lutas mot en kakelugnshund för att det ska bli så luftigt som möjligt i botten. En annan benämning är eldhund och det finns faktiskt modeller som ser ut precis som hundskulpturer.

Kakelugnshund i kakelugn. Foto: Erika Åberg

Spjället ska vara öppet innan man tänder brasan. Det finns himla många fina spjällband att köpa till sin kakelugn också. Vårt är tyvärr trasigt men jag ska se till att laga det. När elden har tagit sig stänger man luckorna och drar igen spjället delvis. Sedan är det bara att gå och göra något annat medan värmen sprider sig i kakelugnen.

Efter ungefär två-tre timmar har elden har brunnit ut. Då är det dags att röra om med eldgaffeln så att den sista glöden slocknar, sedan håller kakelugnen värmen i omkring tio timmar utan att man behöver fylla på mer ved!