Så håller orangeriet värmen i vinter

Hemmabyggt orangeri. Foto: Erika Åberg

Önskade du dig ett orangeri i julklapp, men fick inget i år heller? Då ska jag försöka trösta dig med några bilder på min svärmor och bonussvärfars orangeri. Det blev färdigbyggt för två år sedan och hade varit deras dröm sedan många år. Bonussvärfar själv är både arkitekten och hantverkaren bakom skapelsen. Det är byggt av återvunnet material, den karaktäristiska takkupan var exempelvis en badtunna en gång i tiden!

Hemmabyggt orangeri. Foto: Erika Åberg

Kamin i hemmabyggt orangeri. Foto: Erika Åberg

Skillnaden mellan ett växthus och ett orangeri, är att ett orangeri är frostfritt året runt. Här finns en liten kamin som håller kölden borta. Byggnaden har dessutom tvåglasfönster och den rejäla stenväggen på norrsidan, betongsockeln som löper runt omkring och det isolerade betonggolvet hjälper till att lagra värmen. För säkerhets skull är dessutom de känsliga växterna, som persikoträdet, inlindat i juteväv.

Kökssoffa i hemmabyggt orangeri. Foto: Erika Åberg

Takkonstruktion i hemmabyggt orangeri. Foto: Erika Åberg

Lägger man sig i kökssoffan och tittar uppåt ser man det fantastiskt vackra taket! Just den här bilden är från i somras då tomatplantorna växte så det knakade. Taket är inte isolerat, men här finns en snillrik idé för att hålla tillbaka värmen som stiger uppåt. Ser du de tre vita plaströren där lanterninen börjar? De fungerar som skenor för en rullgardin som kan rullas ut och lägger sig som ett lock. Rullgardinen och dess snöre syns på den vänstra sidan. Diskret och smart!

Juldekorerat i orangeriet. Foto: Erika Åberg

Juldekorerat i orangeriet. Foto: Erika Åberg

Så mycket fint och finurligt att inspireras av!  Om du vill veta ännu mer om hur orangeriet är byggt kan du titta in på min gamla blogg, där det finns bilder från bygget och om mer skrivet om byggnadsmaterialen.

Hemmabyggt orangeri. Foto: Erika Åberg