Skapa stilleben, tre idéer

Skapa stilleben. Foto: Erika Åberg

För några år sedan bestämde jag mig för att jag skulle bli bättre på att skapa stilleben hemma. Huset var inrett, vi hade de möbler vi behövde men det kändes att det saknades något. Det var den sista personliga touchen som fattades – stilleben. Stilleben är för inredning vad smycken och andra accessoarer är för en outfit. Sällan något som behövs för funktionens skull, utan det främsta syftet är att skapa karaktär. Men i bästa fall kan det kombineras. Här kommer tre idéer!

  • Köksbordsromantik
    Köksbord är en riktig utmaning när det gäller stilleben. Föremålen ska kunna ses från alla håll och den avlånga formen gör det svårt att arrangera utan att det känns uppradat. På vårt köksbord, som syns på översta bilden, har jag jobbat med symmetri genom två fruktskålar och en symmetrisk bukett som skapar balans. Den handdrejade keramiken och de nötta stolarna gör att intrycket inte blir för stelt, utan känns livfullt. Den blågröna kulören håller ihop helhetsintrycket.

Skapa stilleben. Foto: Erika Åberg

Skapa stilleben. Foto: Erika Åberg

  • Mässing på höjden
    Gammelmormors rökbord har stilleben i två våningar. Här är det materialet mässing som håller ihop helheten; bordets bricka, ljusstaken, grejen på böckerna och de två löven på nedervåningen. En boktrave används för att skapa ytterligare höjd i arrangemanget. Precis som det mesta i vårt hem är prylarna inköpta på loppis.

Skapa stilleben. Foto: Erika Åberg

Skapa stilleben. Foto: Erika Åberg

  • Undervattensvärld bakom glas
    Stilleben bakom glasdörrar eggar fantasin extra mycket. Temat på ett av hyllplanen i det gamla skåpet är ”under vattnet”. Som fond sitter botaniska blad. Framför har jag samlat både fina och fula saker som ser ut att hittats på havets botten; stenar, keramik, glas, snäckor och fossiler. Sådana här samlingar med grejer, antingen i skåp eller i hela rum, brukar kallas kuriosakabinett och har förekommit i inredningshistorien ända sedan omkring 1500-talet.

Skapa stilleben. Foto: Erika Åberg

NUVARANDE Skapa stilleben, tre idéer
NÄSTA Kök i naturmaterial