Tjuvstartar julafton i gamla gränder

Gamla Gefle. Foto: Erika Åberg

I dag tjuvstartar vi julafton i Gamla Gefles gränder. Där bor min pappa och bonusmamma. Det var faktiskt min lilla familjs hem i en och en halv månad förra året också. När vi byggde om övervåningen i vårt hus och öppnade taket mot himlen (!) var det för stökigt och kallt för att bo kvar hemma. Då blev vi stadsbor i ett färdigrestaurerat, varmt och vackert hem för några veckor. Jag har aldrig blivit så frestad att flytta från vår gård…

Inredning. Foto: Erika Åberg

Huset är charmigt med vinklar och vrår, planlösningen är som en labyrint med trappor till flera olika plan på olika ställen i huset. Här finns många pärlor bevarade också, som vedspis, kakelugn, handhyvlade takbrädor, bjälkar i taket och fina trägolv.

Inredning. Foto: Erika Åberg

Det känns extra lyxigt med kakelugn och vedspis mitt i stan! På landet är det ju vanligare men att ha fungerande eldstäder så här i stadens centrum blir verkligen något extra. Innan skymningen föll hann jag ta några bilder. Sedan började middagen kring det stora matsalsbordet med stearinljus och julstjärnor i fönstren som stämningsskapande belysning.

Skafferi. Foto: Erika Åberg