Tre sätt att lysa upp trädgården

Stallampa. Foto: Erika Åberg

Det skymmer vid halv fyra och en timme senare skulle det vara svart på vår gård om det inte vore för utomhusbelysningen. Det finns inga gatlampor i byn, så ska man hitta fram till husen måste man fixa ljus själv. På en gammal bondgård tycker jag det passar bäst med en så naturlig belysning som möjligt, inga scenografiska effekter som underbelysta träd eller lyktstolpar. Det tycker jag passar bättre i stadsmiljö.

Lampa. Foto: Erika Åberg

Trädgården och husen lyses upp på tre olika sätt:

1. Lampor på fasaderna. Allra överst syns en stallampa som sitter på bryggstugans hörn. Jag har knutit fast ett snöre från marken upp till lampans arm. Där klänger guldhumlen och nu når den ända upp till lampan.

2. Lampor i fönstren. Skenet innefrån bostadshuset och uthusen kastar också ut ljus i trädgården. Jag har ställt en lampa i bryggstugans fönster, även om vi sällan är där inne. Lampan har timer och tänds kvällstid och tidiga mornar.

Inlägg 9-4

3. Dekorationsbelysning. Nu får du glömma det där jag sa om naturlig belysning, för jag kan inte låta bli att plocka in lite onaturlig belysning i trädgården också! Lyktor i äppelträden skapar en mysig höststämning och de här ser ut som snörlindade syltburkar. Konstiga men charmiga. De går på solenergi, men funkar lite dåligt måste jag säga. De slocknar bara någon timme efter att de har tänts vid skymningen. Men så länge det är dagsljus är de trevliga.

Lyktor i äppelträden. Foto: Erika Åberg