Ganska snart efter att vi installerat oss på Norrfrid började vi röja i slyn som växte in på husknutarna och uppför husets fasad. Det tog flera dagar att få fram en någorlunda gräsmatta bakom huset, där jag framför mig i mina drömmar såg en äppellund med knotiga äppelträn av gammaldags sort dignande av frukt på hösten. Till saken hör att vi faktiskt planterade tolv äppelträd bakom huset där vi röjde, men efter första vintern var det bara pinnar kvar då sorken mumsat i sig de delikata äppelträdsrötterna! Nåväl, så kan det gå och genom det lärde vi oss att alla buskar och träd som planteras måste skyddas ifrån åkersorken.

P4170639

Det dröjde inte många månader förrän slyet återigen började titta fram och trots en ihärdig motkamp med röjsågen fick vi se oss besegrade av växtkraften som var enorm. Vi insåg att om vi någon gång skulle skaffa oss den där fårskocken som vi pratat om så var tiden inne nu!

P1238841

Någon längre tid funderade vi inte. Vi visste precis vilken sort och ras vi ville ha. Allmogefår eller skogsfår som de också kallas läste vi var duktiga på att beta sly, och det var det viktigaste kriteriet då. Men jag ville också ha får som man får vackra fällar av och en hel del kött, därför valde vi Klövsjöfår som ursprungligen kommer från just Klövsjö i Jämtland och som ligger på samma breddgrader som Norrfrid. En gammal utrotningshotad ras som är hängivna mödrar man oftast håller i genbanker. Så en vacker vinterdag körde vi till Jamtli i Östersund för att komma hem med våra ursprungstackor, Jamtlis Anna och Amalia, bakpå vår kombi!