Fuck Cancer!

Alla känner vi någon som har drabbats av cancer. När jag var liten var min faster Eva min stora idol, hon var den där coola av dom vuxna som gick sin egen väg, levde ensam, reste till jordens alla hörn. Alltid nya upptåg och äventyr. När man är liten så kan man träffa en vuxen som man vill bli som när man blir stor. Den vuxna för mej var Eva och nu när jag skriver det här får jag en klump i magen. Eva fick bröstcancer och dog dagarna före jul 1990 hon han inte fylla 50. Förjävligt.

06

Ellinor, fotograf, kollega och kamrat dog i bröstcancer bara 38 år. Förjävligt.
Jag lärde känna Ellinor och Anna i New York på 90 -talet, jag säger Ellinor och Anna för de kom ihop som ett kitt. Vi pluggade fotografi på ICP och levde livet fullt ut. Unga, hungriga fotografer utsläppta på New Yorks gator. Undrar om jag någon gång igen kommer ha så roligt.  Ellinor och Anna bodde i en liten ruffig studio i Chinatown och där var de nästan jämt fest, lägenheten fungerade också generöst som härbärge för dem som behövde tak över huvudet. Våran skola låg långt upp på Upper Eastside på gränsen till Spanish Harlem och för att spara tunnelbanepengarna turades Ellinor och Anna om att cykla på en gammal skrothög längre än halva Manhattan för att komma till skolan och mörkrummet.

10

1

2

Ellinor föddes i Bangkok 1971 av en thailändsk mamma och en pappa som var amerikansk soldat på permission från Vietnamkriget. Efter födseln lämnades hon på ett barnhem och 8 månader senare adopterades hon av en svensk familj från Skoghall i Värmland.

Under Ellinors konstnärliga bana fotograferade hon flertalet serier av självporträtt . Dessutom tog hon ett stort antal drömska landskapsfotografier under sina många resor över världens kontinenter. Ellinor dokumenterade analogt sig själv och sin omvärld från 19-års ålder fram tills hon avled 2008.

234

042small

everest2

019

För 4 år sedan började Anna tillsammans med Mette och Nina att scanna Ellinors negativ och snart blev det uppenbart de måste göra en bok med hennes verk för att kunna dela Ellinors bildskatt med andra. Tillsammans har de sista åren arbetat med att söka stöd för projektet,  urval och dummie. De har fått postproduktionsstöd från Längmanska, men ingenting som kan täcka produktionskostnaderna såsom att färdigställa materialet till tryckbart tillstånd, proof printing, tryck och binding av boken.

Nu behöver tjejerna hjälp för att kunna färdigställa Ellinors bok så de har startat en Crowdfundingkampanj som är tidsbegränsad. Den 10 maj stängs sidan ner. Har de inte kommit upp i beloppet så går alla pengar tillbaka till givarna. Om 217 personer väljer att stödja kampanjen med 40 pund =516 kr, vilket ger en belöning i form boken så är de i hamn och det blir en bok. Det finns flera belöningar för olika bidrags summor så gå in på kickstarter sidan nedan och titta på filmen samt de andra fina belöningarna man kan få genom att stödja. Om man vill ge en mindre summa så är det såklart välkommet. Många bäckar små…

Om de inte får in den summan de har bett om så går pengarna tillbaka till givarens konto igen så det är ingen risk med för att förlora något. Vi som vill ha Ellinors bilder levande i våra liv går in och stöttar med vad vi kan!
Kram och var rädda om varannn.

https://www.kickstarter.com/projects/1571264850/come-seek-with-me-elsewhere

3