Gör egen citruscurd

dessert

Vet ni vad det är för dag idag? Grapefruktens! Jo, det stämmer faktiskt (det finns nästan en dag för allt man kan tänka sig….) och vad passar då bättre än att hylla denna goding om inte med en grapecurd men en citruscurd! Till helgens meny på Prostens pizza gjorde jag en riktigt härlig citruscurd med citron och apelsin och serverade i en dessert med sega maränger, grädde, rostad mandel, blodapelsin och granatäpple. Vanvettigt gott!

I söndags hade vi delar av släkten här så då svängde jag ihop en stor variant av den här desserten. Som en marängsviss goes Eton mess! Jag hade inte granatäpplen utan skar upp blandade citrusfrukter i små bitar och toppade marängberget med detta för lite fräschör. Snabbt, enkelt och himmelskt gott. Oavsett om det är söndagsmiddag eller lille-lördag :-)

Att göra egen curd och servera antingen i bakverk (tårtor, bakelser, mellan mördegskakor, på muffins… the list goes on), desserter eller bara på rostad bröd är underskattat. Är du noga med hygienen när du både gör den och framför allt häller upp den på väl rengjorda burkar så kan den hålla i uppemot en månad i kyl. Men man kan också frysa in den. När man destillerar glasburkar till sylt, marmelad och curd såklart så diskar man burkarna noga och ställer in dem på galler i ugnen. Sätt ugnen på 100 grader och när ugnen är uppe i temperatur låter du burkarna stå där inne i 30 minuter. Glöm inte bort locken och kom ihåg att fylla burkarna ända upp – det är kontakten med syre som oftast gör att det finns chans för mögel och andra tråkigheter att kicka igång.

Krämig citruscurd

8 äggulor
290 g strösocker
1 dl saft från apelsin
3/4 dl saft från citron
Rivet skal från 1 apelsin och 1 citron
160 g smör, skuret i tärningar

Vispa äggulor och socker i en skål tills det blir krämigt. Vispa sedan ner juice och rivet skal och blanda. Häll i en tjockbottnad kastrull, tillsätt smöret i tärningar och värm upp på mellanvärme och under omrörning tills blandningen precis börjar sjuda. Var lite försiktig med värmen för om det börjar koka kan det spricka. Vill du vara säker på om äggen har fått curden att stelna tillräckligt kan du hälla en klick curd på en kylskåpskall tallrik och ställa in i kylskåpet ett par minuter. När curden är kall kan du kontrollera om den är tillräckligt tjock annars får du sjuda på den lite till. Glöm inte bort att röra i botten hela tiden. Sila curden genom en finmaskig sil och häll upp på väl rengjorda burkar. Förvara i kylskåp.