Grädde, mandelmassa, bulle – kärleken till en semla

Även om vi har mumsat bulle-grädde-mandelmassa i flera veckor nu är det nästa vecka det händer. Fettisdagen!

Jag älskar verkligen en riktigt bra semla, men har blivit mer och mer kräsen med åren. För ett tag sedan drog jag till Solhaga stenugnsbageri i Slöinge (samma bageri som vi tar degen ifrån på Prostens pizza och där min Marcus tillbringar dagarna när han inte är på Prostens). Där lärde min kompis Sara Wennerström (en superkvinna (jo faktiskt!) som du kan läsa mer om på www.sarabakar.se) mig hur man gör den perfekta semlan. Så nu kan du också bli det, perfekt tajmat inför tisdag!

Vetedeg:

500 g kall standardmjölk
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt
200 g socker
200 g mjukt smör
75 g jäst
8 g salt
15 g grovmalen kardemumma (allra bäst blir det om du stöter hela kardemummakärnor i mortel)

Lös jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda i maskin 15–20 minuter, eventuellt längre om det behövs. Det är viktigt att degen är elastisk.

Dela degen i bitar om 60–80 gram. Täck gärna över dem med en duk så att de inte torkar. Rulla varje bit till en slät och spänstig liten kula med skarven neråt.

Nu kan du frysa bullarna och jäsa upp dem vid ett senare tillfälle (de håller i frysen i några dagar, sedan tappar de jäskraften). Eller också kan du låta dem stå framme på plåtar med bakplåtspapper i rumstemperatur tills de har dubblat sin storlek. De ska kännas lätta när du petar på dem, men inte pösa ihop.

Baka i 240° i 5–6 minuter eller till lagom färg.

Solhagas semlefyllning:
200 g mandelmassa
100 g grovhackad, rostad mandel med skal
30 g sirap
30 g socker
10 g vaniljsocker
lite riven bittermandel eller bittermandelolja
50–100 g mjölk

Blanda alltihop. Späd med mjölken allra sist till lagom konsistens. Häll upp i en sprits.
Vispa grädden, men inte för hårt. Häll upp den i en sprits.
Klipp tre djupa snitt i varje semla till ett trekantigt lock. Fyll med mandelmassa och toppa med grädde. Lägg på locket och avsluta med ett försiktigt lager florsocker. Servera genast!

Vill du läsa mer om Solhaga stenugnsbageri? Kolla in här; www.solhagastenugnsbageri.se. Själv ska jag inte ställa mig och baka semlor denna söndagseftermiddag, utan hoppa i dubbla långkalsonger och ge mig ut på en lång ridtur. Så härligt!