Härproducerat och härkonsumerat

IMG_20150913_161927

Det är helt ljuvligt att inse att söndagsmiddagen som jag åt så mycket av att jag var tvungen att byta till tights efteråt mestadels bestod av mat som vi själva producerat på gården. Vad sägs om saftiga köttbullar rullade av egenuppfödd gräsätande stut, egna guldgula ägg värpta i eftermiddags av våra duktiga Hedemorahöns, rårörda lingon plockade i den susande storskogen bakom knuten, inlagd gurka av säsongens gigantiska gurkskörd från odlingstunneln, inlagda rödbetor från förra höstens skörd som vi fick dela med mössen samt potatis som vi för ett par timmar sedan grävde upp på sandmon där vi odlar olika potatissorter på ungefär ett halvt hektar. Det enda som inte kommer från gården är mjölken och grädden till såsen MEN detta kommer det bli ändring på då gårdens första fjällko kommer kalva in.

IMG_20150826_151315

Det ligger någonting ursprungligt och oerhört tillfredsställande i att producera och samla in mat till sig själv och familjen. Jag vet exakt vad det är vi stoppar i oss. Jag vet exakt var djuret har betat och varifrån vi skördat dess vinterhö och vid vilken tidpunkt. jag vet vilken sorts potatis vi odlat, hur vädret har varit och att det inte är besprutat med en massa konstigheter, gödslat med endast det som faller ur våra egna djurs rumpor. Lika med gurkan och rödbetorna där jag också vet på vilket sätt de är konserverade och vilka naturliga ingredienser jag använt vid inläggningen. Jag vet också att hönsen som värpt äggen har fått gå fritt ute, beta friskt gräs och krafsa runt mest som höns vill om de själva får välja.

IMG_20150818_173523

Det är en styrka att veta hur maten produceras och själv kunna bidra till det egna hushållet med friska och nyttiga råvaror. Det är milsvid skillnad från det anonyma utbudet av industrimat som finns i dagligvaruhandeln, Vår mat har naturlig smak och identitet. Jag vet inte hur många ”halleluja-moments” jag haft de här senaste åren då vi fått möjligheten att leva detta liv nära djur och natur. Jag hämtar min kraft från gårdslivet. Jag älskar det, speciellt nu i skördetider. Det finns också en annan aspekt på självhushållning och småbrukande förutom att ta ansvar för sin egen och sin familjs mathållning och det är även att ta ansvar för miljön, både lokalt och i stora perspektivet. Ett hållbart jordbrukande utan kemikalier och en djurhållning som ger utlopp för djurens naturliga beteende. Att jobba med och inte mot naturen. Det är framtiden.

IMG_20150822_125607

Det är få förunnat att kunna leva såsom vår familj gör. Det är många som drömmer om ett självhushållande liv på landet. Lika många drömmer om att starta upp småjordbruk. En handfull nyjordbrukare är igång redan. Det händer saker på landsbygden vilket är oerhört positivt! Nu kan inte alla eller alla vill inte flytta ut på landet annat än i semestersyfte men vi som vill skulle kunna producera mat med identitet och kvalitet åt långt fler familjer än oss själva. Jag tror att vår familj på sju personer där två vuxna jobbar heltid på gården med dess förutsättningar och maskinpark skulle kunna producera allt kött, ägg, lite potatis och diverse grönt åt allt mellan 20-40 familjer. Tänk vilken ynnest det vore att på så vis kunna fortsätta verka på gården och bygden och bidra till en mer hållbar framtid!

IMG_20150910_144712

Är ni med?