Många i byn har frågat vad det är för stänger vi rest upp vid muren mellan gårdskärnan och landsvägen. Ska det bli staket? Flaggstänger? Höhässja?

P6307319

Skojfriskt har jag sagt att vi ska hissa upp olika länders flaggor eller vimplar i alla regnbågens färger bara för att visa att vi är en gård av mångfald….

Inte många som förstår att detta är humlestörar! Hämtade och barkade ur egen skog ska de fungera som klätterställning åt humlen som ringlade sig uppför mangårdsbyggnadens verandaräcke, innan vi började reparera verandan….

P6307321

Någon humle vill jag inte ha klättrandes uppför husfasaden, det mår träet inte bra av i längden så vi grävde upp rotbitar som satt som berget i jorden under humletrasslet. Vi planterade ner humlen vid störarna istället och hoppas att humlen snart ska börja klättra på sitt karaktäristiska vis genom att alltid ringla sig medsols runt sina klätterobjekt

P6307318

Alltsedan 1400-talet var det i Sverige lag på att varje helt hemman skulle odla minst 40 störar humle, främst för att försörja rikets soldater med öl. Vid tiden för trettioåriga kriget under 1600-talet hade denna skyldighet utökats till 200 störar humle. Så att odla humle är en anrik syssla med tradition i Sverige. Vem vet, kanske testar vi att tillverka vår egen hembryggda öl av humlekottarna i framtiden.