P7075863

En bonde kikar aldrig så många gånger på väderappar som under höbärgningstiderna på sommaren. Det är första året som vi har problem med att hinna få höet någotsånär torrt innan det ska pressas till balar och plastas in. Det har varit varannandagsväder alltsom oftast sedan vi startade höcirkusen i början av juli. Ömsom sol, ömsom regn. Och att lägga mer nytt tak på huset kan vi bara glömma, trots inköp av presenningar….

P7075892

Så vi kikar på SMHI-appen var och varannan timme. Dagens prognos och tio dagar framåt ser man. Så vi planerar hela tillvaron baserad på den prognosen. De få torra och soliga dagarna som finns mellan skurarna används till slåtter och pressning av hö ute på fälten. Mycket strikt oavsett om vi har något annat inbokat eller inte. Skiner solen är det bara att avboka och hoppa in i traktorn. Våra sommargäster har fått sköta sig själv de dagarna och de äldre barnen har fått ta hand om den yngsta….

P7075902

Men prognosen ändras med jämna mellanrum. Det som stämde igår behöver inte stämma idag. Trots det skiftande vädret har vi lyckats få 2/3 av vinterns höbehov i prydliga rader av inplastad prima hö. Och jag har äntligen lärt mig att köra traktor. Alltså traktor har jag ju kört förr men alldeles för sällan för att det ska kännas tryggt och smidigt att sätta sig i sätet och börja manövrera balgripen, hämta och lyfta balar fram och tillbaka på inplastaren…det är riktigt roligt dessutom. Det känns manligt och varför det gör det är helt obegripligt för det krävs absolut inte någon armstyrka för att manövrera en traktor…

P7075938

Ber vädergudarna om några fler regnfria, helst varma veckor så att vi kan avrunda slåttern, dels för oss själva och för andra som inte har lyckats skrapa ihop till vinterfodret ännu. Fortsätter det såhär lär vi har brist på grovfoder vintersäsongen i vår landsända. Vi håller tummarna!