…är lamningarna avslutade och alla lammen frodas och mår gott. De hoppar mellan höhäcken och tackans juver blixtsnabbt och yr i allmänhet omkring som små studsbollar mellan stenväggarna så att halm och hö virvlar upp i luften. Det är ett under att tacka hittar lamm och vice versa i detta myller. Därför har vi för första gången öronmärkt lammen strax innan vi släpper ut de ur lamningsboxarna. Annars har vi ingen chans att senare veta vem som är vems lamm i slutändan.

I år fick jag också lära mig att dra ut lamm med felläge. En snabb googling, handskar, glidmedel och bara sätta igång. Så trångt så att man inte tror att det är möjligt att kunna hjälpa till med någonting alls därinne. Men så plötsligt känner man halsen, bröstet och kan lirka ut benet som ligger bakåtvikt. Och stoltheten efteråt att ha räddat tackan och lammen därinne….wow!

Tre lamm gick inte att rädda, men 22 stycken ullbollar växer till sig bra därinne. Vi har nu alltså 22 + 19 får och lamm av allmogefårrasen Klövsjö, vilket är astronomiskt för oss. Livdjur, lammkött och lammskinn kommer att finnas till salu innan året är slut kan vi lova! Vi har påbörjat klippning och klövvård, en tacka per dag. För oss hemmaklippare är det precis lagom att kura rygg vid ett djur i taget vid vår klippstol, ett hemmabygge gjord av en lastpall med en halsklyka på. I slutet av maj hoppas vi vara klara med fårstängslet, ett riktigt sådant på nästan en kilometer som vi har beställt och nu väntar på. I år ska vi undvika rymmande får över hela Klovsta!