Inlagda plommon

Här kommer det efterfrågade receptet på inlagda plommon som jag lagat vid flera bjudningar. Jag har inget eget plommonträd utan har köpt plommon på torget. Tror det är sorten ‘Victoria’ men är inte säker. Smaka gärna på plommonen innan. Är de syrliga så skulle jag öka på en deciliter socker till lagen. Jag hade en del röda vinbär som jag lade i tillsammans med stjälkarna. Tycker det blir så vackert med blandningen av bär och frukt.

Inlagda plommon

Cirka 6 personer / 1kg plommon

ev, björnbär eller vinbär

Lag:

1 vaniljstång

8 dl vatten

2 stjärnanis

1 kanelstång

5 dl strösocker

Dela vaniljstången på längden. Koka upp vattnet med vaniljstång, stjärnanis, kanelstång och socker i en rymlig kastrull. Låt koka i 10 minuter.

Halvera och kärna ut plommonen under tiden. Lägg ner dem i lagen och sjud 1-2 minuter. ( min första inläggning var plommonen så mogna att de gick sönder ) Är de hårda kan de få sjuda..annars kan ni bara hälla över den varma lagen.

Lägg över plommonen i en värmetålig skål eller glasburk. Häll på den varma lagen. Låt dra minst ett par timmar tills plommonen svalnat. Servera med glass och och lite vispgrädde. Jag brukar låta dem ligga minst ett dygn i kylskåpet innan servering. Knäckiga mandelkakor är ett gott tillbehör eller strössla över en näve rostade nötter.

Inlagda plommon

Lycka till / Kram V