Tänk att vi redan är förbi midsommar. Helt otroligt egentligen vad tiden har en förmåga att rusa när det är som vackrast i vårt Ådalen. Våren försvann någonstans med stängsling och betessläpp. Kossera betar lite varstans i byn nu – kvigorna för sig, stutarna i olika åldrar för sig och kossorna med sina kalvar för sig. Tjuren såklart med korna då hans uppgift är att uppvakta alla 22 under sommaren. Grisarna är flyttade med sin grisvagn till en stor yta i skogen där de kan böka och beta. Fåren med sina lamm betar i nystängslade hagen framför mangårdsbyggnaden tillsammans med fjällkossorna och flaskkalven.

P5267055

Hon har växt på sig nu efter att hon släpptes på gröngräs men hon behöver fortfarande lite vätska så vi lärde henne att dricka mjölken ur hink. Samtidigt passar jag på att umgås med fjällkorna genom att klia, klappa och stryka de över juvren så att de ska känna sig trygga med sin nya ägarinna. Tanken är att Vilda den vita ska kalva till våren och då ska jag sätta igång mjölkning på Klovsta Lantbruk! Allt annat förutom mejeridelen finns tillgängligt på gården nu så det ska bli spännande att komplettera med mjölken och börja experimentera vid kastrullerna. Nåväl, ej spannmål då vi driver spannmålsfri köttproduktion. Men det är en parantes i sammanhanget. Ibland ramlar det bra saker över en, som de här fjällkorna. Inte var jag beredd på mjölk ännu men turligt nog fick jag ändå en startsträcka så att jag hinner skaffa nödvändig utrustning och ordna lämpligt utrymme både för korna och mjölkhanteringen.

P5267064

Efter betessläppet satte vi omgående igång med vårbruket och har då plöjt, harvat och sått någon hektar nytt grönfoder åt grisarna, Potatisen sattes en vacker försommarkväll på sandmon som har perfekt genomslapplig sandjord som päran trivs i med hjälp av grannar och vänner som vi samodlar med. Nu avvaktar vi resultatet, våren och försommaren har varit kall och blåsig så naturen har tagit längre tid på sig att grönska. Hoppas fåglarna inte hunnit ta alla ärtor som ingick i grönfoderblandningen….

Vinstlotten när det gäller midsommarväder verkar vi här uppe i norr ha dragit. Sol och värme hela helgen och än verkar det inte ta slut. Vår midsommar spenderades mestadels på taket som ni instagrammare kanske har sett.