Jag får ofta frågan hur man gör limoncello. Det traditionella sättet att göra limoncello är att använda citronskal, socker, vatten och 90 % alkohol, som man i Italien köper på stor dunk. Svensk som jag är gör jag min på vanlig vodka och jag använder även citronjuicen. Om man vill göra detta till påskfestligheterna så är det dags att sätta igång nu. I Italien serveras limoncello som en digestif efter måltiden. Den är vanligast runt Amalfikusten och på Sardinien, men också på Sicilien och Pantelleria är vi förjusta i denna farligt goda sprit. Limoncellon bör stå 6-8 dagar innan den är klar. Låt den inte stå för länge, den riskerar då att bli bitter. Var också noga med att inte få med det vita som sitter alldeles under skalet, det är det som gör att den kan smaka bittert. Använd helst ekologiska citroner och skölj dem noggrant innan du sätter igång.

limoncello-CF018156

Limoncello
Ingredienser
3,5 dl strösocker
2 dl vatten
12 ekologiska citroner
1 flaska vodka (75 cl)
En stor burk med lock

Metod
Gör först en sockerlag, vilket betyder att värma socker och vatten i en kastrull på spisen tills sockret har löst sig, ta av kastrullen från plattan.
Tvätta citronerna och skala av skalet med en potatisskalare, var noga med att inte få med det vita. Pressa ur citronsaften och sila bort kärnor och fruktkött.
Blanda sockerlag, citronsaft, skal och vodkan i stor burk med lock och tillslut.
Låt stå i skafferi eller liknande, (helst mörkt eller i alla fall inte i direkt solljus) i 6-8 dagar innan du silar bort skalet och häll över på butelj.
Servera limoncellon iskall i små snapsglas efter en stor måltid.

limoncello-CF026115

Fler bilder från Pantelleria finns på instagram med namnet underthealmondtree 
samt på facebook Under the almond tree