Vi är så glada och stolta över att välkomna bloggen Ta till vara - historier från en fruktträdgård till Lantliv! 2017 blev bloggen nominerad till Stora Matbloggspriset och nu kan du njuta av härliga recept från trädgårdens skörd här på Lantliv.

Välkommen till Lantliv Emma! Hur känns ditt nya blogghem?
– Tack, det känns fantastiskt roligt att vara här! Lantliv känns som hemma från första stund.
Berätta, vad kommer vi att få njuta av i bloggen?
– På Ta till vara bloggar jag om allt fint man kan laga med det man hittar i trädgården och i naturen runt omkring. Det blir pesto på ogräs, sylt, saft, bärbak, äppelpajer och mina godaste svamprätter. Jag vill att läsaren ska följa med mig ut med korgen, från vårens första späda nässlor till det sista frostbitna nyponet.
Och för de som inte känner dig sedan innan, vem är du?
– Jag är frilansjournalist och har bland annat jobbat på Sydsvenskan och Expressen. Bloggen startade jag när vi tog över mina föräldrars sommarstuga i nordöstra Skåne. Eller, egentligen är det kanske ingen sommarstuga utan snarare en äppelodling. Under 50-talet drevs både platskola och trädgårdskafé på tomten och en gång i tiden fanns det över 100 äppelträd hos oss. Jag har inte räknat hur många som finns kvar men det är i alla fall tillräckligt många för att det ska räcka till en och annan paj.
Det som fascinerar mig är att vi inte oroar oss så mycket över hur vi ska ta reda på alla dessa äpplen. Istället har det blivit så att vi smider planer på att plantera fler träd. Och plommonträd, hallonbuskar, örter, havtorn, vinbär och mullbär också. Att plocka sin egen mat är ju livet!
Nu har vi nyligen flyttat från vår lilla funkislägenhet i Lund till ett nybyggt radhus i en by utanför. Där har vi fått tillgång till en liten gräsplätt med ytterligare 70 kvadrat som vi förstås också vill odla en massa på. Planeringen är i full gång och de första pallkragarna är på väg med posten just nu.
Berätta om din matfilosofi
– Jag gillar enkla recept och lägger gärna mer tid på plocka maten än att laga den. När råvarorna är så färska det går blir det gott nästan oavsett vad man gör i köket.
Vilken är din skördefavorit?
– Måste jag välja? Jag tror inte att jag kan. Men jag älskar verkligen smaken av solvarma hallon direkt från busken. Äpplen är också fantastiska för att de kan användas till så mycket och för att de håller hela vintern om man bara förvarar dem på ett vettigt ställe.
Har du några nybörjartips för den som vill komma igång med odling av frukt och grönsaker?
– Plantera äppelträd! För den som har plats är det är väldigt tacksamt att odla frukt. Ett äppelträd tar en eftermiddag att plantera och kan ge frukt i över 100 år. Det är svårslaget. Egna örter är också härligt att ha och funkar fint i allt från fönsterkarm och balkong till större trädgårdar.
Kika in på bloggen Ta till vara 

Prenumerera på Lantliv