Nässelgnocchi med peccorino, bacon och bladspenat

Äntligen är nässlorna här och hemma på prästgården är det nu all in på nyttiga nässlan. De hamnar i bröd, på pizza, i soppa och inte minst i dessa goda nässelgnocchis som jag lagar i detta avsnitt.

Sedan barnsben har jag älskat pite-palt och det var fest hemma om antingen mamma, mormor eller farmor serverade nykokt pitepalt med rikliga mängder smör och rårörda lingon. Lika mycket fest var det dagen efter när överblivna paltrester skivades upp och stektes i smör tills de blev gyllenbruna och lite frasiga. Hjälp vad gott! LIte märkligt att jag som smålänning inte växte upp på kroppkakor, men det får jag skylla mitt norrländska släktskap för. (Idag är jag nästan minst lika förtjust i kroppkakor!)

Men nyckeln i det hela är ändå god potatis och gott smör till. Vare sig man serverar pitepalt, kroppkakor eller som här; fantastiskt goda och enkla nässelgnocchis med peccorino, bladspenat och bacon. Busenkla att göra och dessutom tacksamma att göra en rejäl sats av och helt enkelt slänga in i frysen. Styckfrys dem helt helt enkelt råa på plåtar och när de är helt genomfrysta lägger du dem i en burk eller påse i frysen. Sen tinar du dem bara försiktigt när det är dags att servera gnocchis nästa gång. Bästa snabbmaten!

Nässelgnocchi med bacon, bladspenat och pecorino

Det är enklare än vad många tror att göra egen gnocchi. Det viktiga är att man använder sig av en mjölig potatissort som innehåller mycket stärkelse och självklart smakar riktigt gott. I stället för hyvlad pecorino går det bra med västerbottensost eller parmesanost.

4 portioner ca 50 minuter

Gnocchi
200 g nässlor
800 g skalad potatis (mjölig sort)
1 stort ägg
rivet skal från 1 stor citron
1⁄2 msk salt
4–5 dl vetemjöl
2 msk olivolja

Till servering
140 g bacon (1 paket)
ca 50 g färsk bladspenat
50 g hyvlad pecorino
smör att steka i (ca 40 g)
flingsalt
nymalen svartpeppar

1) Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och låt dem koka i 1–2 minuter. Ta upp nässlorna med en hålslev, låt svalna och krama ur överflödig vätska. Finhacka nässlorna.
2) Skala och koka potatisen mjuk i osaltat vatten. Häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen på eftervärmen så att vätska som eventuellt är kvar ångas bort. Pressa ner potatisen i en bunke med en potatispress. Rör ner nässlor, ägg, citronskal och salt. Blanda i mjölet lite i taget och arbeta samman till en deg. (Mängden mjöl varierar lite beroende på vilken sorts potatis du använder.)
3) Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Forma degen till små kulor, ca 1 1⁄2 cmi diameter, det går enklast med rejält mjölade händer. Platta sedan gärna till dem lite med fingret (de blir lite snyggare då). Koka gnocchin i omgångar i 1–2 minuter, eller tills de flyter upp till ytan. Plocka upp med hålslev och lägg på en tallrik eller ett fat. Ringla eventuellt lite olivolja över så de inte klibbar ihop så mycket.
4) Skär baconet i breda strimlor och knaperstek det. Låt rinna av på hushållspapper.
5) Hetta upp en stekpanna med smör. Läggi gnocchin när smöret är nästan gyllenbrunt och fräs hastigt tills den har fått lite färg. Krydda med salt och peppar och servera gnocchin med bacon, bladspenat och pecorino.