Rotselleri är tacksam att odla. Börja förså frön inomhus i början av året så kan du skörda grönsaksfavoriten om senhösten.

så odlar du rotselleri

Foto: IBL

Om rotsellerin bara får rikligt med näring frodas den lätt i trädgårdar i hela landet.

Rotselleri i mat
Kryddig och lite söt
– rotsellerin tillför ovanligt mycket till många olika slags maträtter. Den går utmärkt att förgylla en gryta eller soppa med, att riva ner i grönsaksbiffar eller strimla tunt och äta rå med en god majonnäs. Men kanske blir rotsellerin som allra bäst ugnsrostad tillsammans med potatis och andra rotsaker, med mycket olivolja, flingsalt och timjan på.

Tacksam att odla
Rotselleri är billig att köpa men också tacksam att odla. Den är släkt med stjälksellerin men har en stor rot som tar god tid på sig att växa till sig. Börja därför gärna att förså fröna redan under årets första månader. Plantorna är sköra under lång tid så var försiktig när du sätter ut dem när nattfrosten är över.
Under högsommaren är det dags att gallra bland stjälkarna så att roten får mer kraft att växa under hösten. Blasten går att äta precis som vanlig stjälkselleri, men bladen kan vara beska. Skörda sedan så sent du kan.

Förvaring: Rotselleri är enkel att förvara långt in på våren, så länge den har det svalt och fuktigt. 

Lycka till!